Belföld

Elfoglalták a Thököly utat a migránsok

A menekültek elől továbbra is le van zárva a Keleti pályaudvar, a bejáratot rendőrök őrzik, az épület előtt hatalmas tömeg várja, hogy továbbengedjék őket.

Nem sokkal szerda dél előtt rohamrendőrök jelentek meg, és kiürítették a Keleti pályaudvar bal oldala melletti szabad területet. A főbejárat előtt várakozó menekültek többsége erre átvonult, a rendőrök sorfalat állnak a több mint száz fős tömeg előtt.

Továbbra is “Germany, Germany” és “lets go Germany”-t skandálva követelik, hogy engedjék őket felszállni a Németországba tartó vonatokra. Közben a tömeg átváltott “No police” ritmusra. A tömeg műanyag palackot lenget a kezében, egy ásványvizes palack elrepült a rohamrendőrök felé. Késő délután egy nagyobb csoport keresztbe megállt a Thököly úton, blokkolva a közlekedést, a rendőrök végül visszaszorították őket a járdára.

 Kép:  Berecz Valter

A gyrosos profitál

A környéken leginkább a gyrososok előtt nagy a sor, de nagy a tömeg a Bethlen Gábor utcai mobiltelefon-szaküzletnél, ahol feltöltőkártyákat vásárolnak a migránsok. Sok tévés stáb tudósít a helyszínről, az élő közvetítésekhez használatos generátorok köré is tömeg gyűlt, ezek segítségével töltik fel mobiltelefonjaikat a menedékkérők.

Az Index tudósítása szerint elkezdték az aluljárót is kiüríteni azért, hogy kitakarítsák azt. Egy csoport migráns jó ideig ellenállt, patthelyzet alakult ki, végül engedtek.

Módosított útvonalon jártak a BKK járatai

Szerdán is folytatódott a BKK járatait érintő hatósági zárás a Keleti pályaudvarnál, de azóta az érintett trolibuszok ismét az eredeti útvonalon közlekednek, az autóbuszok pedig az eredeti végállomásukon állnak meg – közölte a Budapesti Közlekedési központ a Facebook-oldalán szerdán.

Mint írták, a 73-as, a 74-es, a 76-os, a 80-as és a 80A trolibusz ismét az eredeti útvonalon közlekedik és a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz is az eredeti végállomáson áll meg. Szerdán üzemkezdettől a pályaudvar hatósági zárása miatt a 73-as, a 76-os, a 80-as és a 80A trolibuszok, valamint a 30-as, a 20E, a 30A és a 230-as autóbuszok nem érintették a Keleti pályaudvarnál lévő végállomásukat.

Polgárőröket is bevetnek

Az ORFK közleménye szerint a Keleti pályaudvar területén ezentúl polgárőrök erősítik a folyamatos és állandó rendőri jelenlétet, mert a bevándorlók létszáma drasztikusan megnövekedett az elmúlt öt napban. A döntő többségében magukat szíriai állampolgárnak nevező illegális bevándorlók az Európai Unió országaiba történő továbbutazáshoz érvényes úti okmánnyal, vízummal nem rendelkeznek, Németországba pedig Ausztrián vagy Szlovákián keresztül kívánnak eljutni.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar, a német és az osztrák rendőrség közös járőrei továbbra is rendszeresen ellenőrzik a Budapest, Bécs és München között közlekedő vonatokat. A magyar és a szlovák rendőrség közös járőrszolgálata pedig a Budapest és Pozsony között közlekedő személyszállító vonatok ellenőrzését végzi.

Olvasói sztorik