Belföld

A szülők szerint már a tanévnyitó előtt megbukott az új igazgató

A Budai Nagy Antal Gimnázium Szülői Szervezete közleményben tudatta, hogy Manolovitsné Erdőközi Orsolya már az első próbát sem állta ki.

A tantestület tegnap kétharmados arányban elutasította a gimnázium botrányok között kinevezett igazgatójának éves munkatervét. Manolovitsné a szülői szervezetet nem hívta meg a tanévnyitó értekezletre, noha ezt az iskola szervezeti és működési szabályzata előírja. Ők – hiába kérték ezt írásban – a munkatervet sem  véleményezhették. A szülők ettől függetlenül részt vettek a tanévnyitó értekezleten, ahol személyesen tapasztalhatták az iskolavezetés és a tanárok közötti mély ellentétet.

“Mint kiderült, Manolovitsné olyan igazgató-helyetteseket nevezett ki, akiknél aggályos, hogy kinevezhetők-e erre a pozícióra. Egyiküknek sincs ugyanis legalább egy éve közalkalmazotti jogviszonya a gimnáziummal, ami törvényi feltétele a pályázat nélküli kinevezésnek. Manolovitsné szerint a helyetteseknél ezt a szabályt nem kell alkalmazni, mert ha senki sem vállalja, akkor kinevezhetők olyan pedagógusok is, akiknél hiányzik ez a feltétel.”

Ugyanakkor a szülők szerint Manolovitsné csak 6 tanárt kérdezett meg a csaknem 50 fős tanári karból, hogy kívánnak-e helyettesek lenni. Mivel mind a hatan nemet mondtak, ez szerinte elég volt ahhoz, hogy a gimnázium életét közelről nem ismerő pedagógusokra bízza az intézményvezetést. A tanári kar kétharmados többségben a KLIK-hez és az EMMI-hez fordult, hogy vizsgálják felül a helyettesek kinevezésének ügyét.

A szülők szerint Manolovitsné által előterjesztett munkaterv nemcsak az igazgató népszerűtlensége, hanem annak szakmai tartalma miatt is elfogadhatatlan a tantestületnek. A szülők azt tapasztalták a tanévnyitó értekezleten, hogy az igazgató és a helyettesek számos belső szabályzattal nincsenek tisztában, a munkaközösségektől várták a munkarend összeállítását, pedig az az igazgató feladata lett volna. Manolovitsné a munkaterv elbukása után a tőle megszokott autokratikus módon utasította a munkaközösség vezetőket, hogy mára írásban indokolják meg az elutasítás. Csakhogy nekik ez sem dolguk, “aki az szmsz-t ismeri, nyilvánvalóan ilyen utasítást nem ad.”

A ma reggeli tanévnyitón pedig ismét meghökkentő hír fogadta a szülőket: bár az időjárás kora reggel még kegyes volt, a Gimnázium bejáratánál ez a felirat állt: „Az évnyitó 8.00 órakor az osztálytermekben a rádión keresztül kezdődik.”. Manolovitsné tehát nem állt ki igazgatói pályája első évnyitóján a gyerekek, a tanárok és a szülők elé. A Budai Nagy Antal Gimnáziumban ez a tanév közös tanévnyitó és éves munkaterv nélkül kezdődik. A szülők tudatták, a jogsértések miatt a KLIK-hez és az EMMI-hez fordulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik