Belföld

A hét végi menekültáradat elhagyja Szerbiát

Menekultek-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)
Menekultek-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)

Szerda estére várhatóan elhagyja Szerbia területét az a menekülthullám, amely Szíriából, Irakból, Afganisztánból és más országokból érkezett a hét végén a dél-szerbiai Presevóba.

“Ez egy emberáradat volt, amely tényleg sokat szenvedett a görög szigeteken, és amelyet étlen-szomjan tartóztattak fel Macedóniában… szerintem szerda estére teljesen áthalad Szerbián” – idézte Vladimir Cucic szerbiai menekültügyi és migrációs biztost a Tanjug hírügynökség.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint hétezer menekült érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. A menekült a regisztráció után elsősorban autóbuszokkal és vonattal folytatják útjukat a magyar határ irányában, ahonnan végső úti céljuk felé, más uniós tagországokba indulnak – írta a Tanjug.

Cucic szerint hétfő késő délután Presevóban mintegy 1500-2000 menekült tartózkodott, a zömében albánok lakta várostól hét kilométerre, a macedón határnál fekvő Miratovacban pedig még mintegy ötszázan voltak. A július elején megnyitott presevói ideiglenes befogadó központban megadták a menekülteknek a megfelelő adminisztrációs támogatást az átutazási dokumentumok beszerzéséhez, orvosi segítséget nyújtottak nekik, élelmet kaptak és pihenhettek. Cucic köszönetet mondott a nemzetközi szervezeteknek, a szerb rendőrségnek és a katonaságnak, illetve hivatala dolgozóinak a menekülteknek nyújtott segítségért.

Hans Schoder, az UNHCR szerbiai kirendeltségének vezetője hétfő késő este az RTS közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott, hogy Szerbiában nincs menekültválság, de meg kell akadályozni, hogy azzá fajuljon a helyzet, különösen télen, amikor a menekültek nem tudnak majd a szabad ég alatt tartózkodni. Hozzátette, hogy Szerbia nagyon gyorsan reagált a kialakult helyzetre, különösképpen más térségbeli országokhoz képest, és ezért nem fordultak elő olyan esetek, mint Görögországban vagy Macedóniában, ahol összetűzések és erőszakcselekmények történtek.

Hans Schoder nem tartja valószínűnek, hogy az elkövetkező hetekben menekültek százezrei érkeznek Szerbiába, mostanság naponta 1-2 ezerben állandósult a számuk. Érkezhet némileg nagyobb menekülthullám, mint ahogyan a hét végén is történt, érthető okokból. Az UNHCR irodavezetője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőbeli helyzet megjósolhatatlan, sok tényezőn múlik, ezért fel kell készülni tíz- vagy akár százezrek érkezésére is.

“Szerbiának felkészültnek kell lennie, hogy nemzetközi segítséggel megbirkózzon egy ilyen helyzettel olyan emberségesen, ahogyan eddig is tette” – mondta Schoder.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik