Belföld

Ijesztő fotók a Tiszáról

Soha nem volt ilyen alacsony a Tisza, mint ma. Baj van? Vagy csak meleg?

Nagy a meleg, eső alig, nemcsak Magyarország határán belül, hanem a Tisza teljes vízgyűjtőterületén – ma rekordalacsony vízállást mértek a Kiskörei-víztározónál, egész pontosan -320 centiméter.

Amíg kiderítjük, mihez képest mínusz ez a 320 centiméter, s hogy nagy baj-e ez az aszály, mutatunk két friss MTI-fotót a tározótól.

Mielőtt a másikat is megnéznénk, edukálódjunk: pár bekezdés a folyóról, barátunktól, Wikitől.

A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike. A Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza összefolyásából keletkezik, majd áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. E folyó képez határvonalat Bácska és Bánát között, mielőtt a Vajdaság közepén, Titelnél a Dunába ömlik. A Tisza vízgyűjtő területe mintegy 157000 km², vízállása erősen ingadozó. Átlagos vízhozama Szegednél 820 m³/s, de mértek már itt 97 m³/s-os legkisebb és 4700 m³/s-os legnagyobb vizet is.

Hossza valamikor 1419 kilométer volt, ma, a szabályozások miatt 962 kilométer.

A folyó neve a vaskorban (Kr. e. 76. század) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó folyót jelenthetett. A szőke jelzőt a benne lévő homokról kapta.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik