Belföld

A kormány a gyermekvállalás növekedésében látja a megoldást

novák katalin (Array)
novák katalin (Array)

De a magyar népesség csak fogy, egyre jobban.

Nem a migrációban, hanem a gyermekvállalás ösztönzésében látja a megoldást a kormány a magyar demográfiai válságra – ezt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára mondta az M1 péntek reggeli műsorában.

Novák szerint le akarják bontani azokat az akadályokat, amelyek miatt nem születnek meg a gyermekek, „a kormány ezért jelentős családpolitikai döntéseket hozott az elmúlt években”. Hozzátette: a gyermekvállalás nem kizárólagosan érzelmi döntés, a családok az igénybe vehető támogatásokkal is számot vetnek és azzal is, hogy mennyibe kerül egy gyermek felnevelése. A kormány számos kedvezményt vezetett be – mondta, megemlítve a házassági adókedvezményt, a gyed extrát, az ingyenes gyermekétkeztetést és az ingyenes tankönyveket.

Az államtitkár biztatónak látja a gyermekszületési statisztikákat: húsz éve nem született annyi gyermek, mint most – mondta. 2010 óta folyamatosan nő a házasságkötések száma, a válásoké pedig csökken – emelte ki.

Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal júliusi adatai arra mutattak rá, hogy jelentősen nőtt a népességfogyás egy év alatt: igaz, hogy többen születtek, de többen is haltak meg az év első öt hónapjában, így 22 500-zal lettek kevesebben a magyarok, a népességfogyás 22,7 százalékkal magasabb a 2014 elejinél. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik