Belföld

“Magyar vért a magyar rászorulóknak” – kiakadt a Vöröskereszt, törölt a Jobbik

magyarvert(960x640).jpg (Array)
magyarvert(960x640).jpg (Array)

Kenyérünnepet szervez a Jobbik, augusztus 20-án a Városligetbe várják az érdeklődőket. Lesz minden: koncertek, politikusok, Fekete Laci, egész napos véradás. De kirekesztő plakát nem lesz.

A véradás mellé odaírták, mit kell tudni a dologról, 18 év fölöttiek, minimum 50 kilós testsúly, csupa szokásos dolog, illetve egy plakát. Ami akár még szokásos is lehetne, de a kísérőszöveg nem volt az, itt írtunk róla.

Itt van egy print screen is az oldalról:

Azonban az nem volt feltüntetve, ki szervezi a véradást. Ezért megkerestük a Magyar Vöröskeresztet, talán ők. Igen.

„A véradást a Vöröskereszt szervezi, ugyanakkor az hogy a párt milyen módon kommunikálja a véradást honlapján nem lett velünk előzetesen egyeztetve. A logónk sem szerepel a plakáton. Az MVK rendszeresen szervez más politikai pártok rendezvényein is véradást, hiszen az a cél, hogy minél szélesebb körben érjük el a véradókat. Ugyanakkor a Vöröskereszt alapelveiből (pártatlanság, függetlenség, semlegesség) és szellemiségéből fakadóan sem tud azonosulni semmilyen kirekesztő üzenettel” – írta válaszában a Vöröskereszt.

Majd hozzátették: „a nyári időszakban kiemelten fontos, hogy minél több véradót toborozzunk, kiemelten a hosszú hétvégéken, aznap a fővárosban még számos más helyszínen lesz lehetőség vért adni. Ilyenkor az olyan rendezvényeket célozzuk meg, ahol minél többen jelen vannak.”

Ezek után írtunk a Jobbiknak, miért nem egyeztettek a Vöröskereszttel plakát-ügyben, hívtuk is telefonon a párt sajtófőnökét, aki későbbre ígért választ. Annyi történt közben, hogy a Jobbik honlapjáról eltűnt a plakát, mutatjuk:

Aztán megkaptuk a Jobbik válaszát. Azt írják, hogy rendszeresen tartanak véradást a rendezvényeiken, annak érdekében, hogy „az adott rendezvényünkre kilátogató sok ezer – vagy akár tízezer – embernek lehetőséget biztosítsunk, hogy vérük felajánlásával segítsék beteg embertársaikat.” Majd hozzáteszik: „a véradás körülményeinek és feltételeinek részletes leírása ezért ilyen alapos és hosszú a meghirdető cikkben, hogy minél nagyobb arányban tudjanak az emberek segíteni a véradással, amennyiben erre a szándékuk meg van rá. Ebben nagy gyakorlatunk van, hiszen csak a majálisaink közül heten volt már véradás szervezve.”

És a plakát?

„A meghirdető cikkbe beillesztett egyik fotón volt látható (ezt fent mutattuk – a szerk.), amely vizuálisan kívánta felhívni a figyelmet a véradásról szóló szövegrészre. Ezt a képet a mai nap folyamán törölte a cikkből a honlap szerkesztője, ugyanis az Ön újságírói (vagyis az enyém – a szerk.) érdeklődésének hatására a Magyar Vöröskereszt erre megkérte a rendezvényünk főszervezőjét, aki szívesen tett ennek eleget, hiszen a lényeg számunkra is az, hogy ezen a sok ezer főt vonzó rendezvényünkön minél több ember tudjon véradásával más embertársain segíteni.”

Szóval: véradás lesz, plakát nincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik