Belföld

Odaadták a díszdoktorit Mocsainak

A tekintélyes tudományos munkássággal bíró debreceni professzorokat felháborította, hogy náluk tüntetik ki a kézilabdaedzőt.

A kritikusok szerint saját szervilizmusáról állított ki bizonyítványt a Debreceni Egyetem szenátusa, amely a tiltakozás ellenére megszavazta Mocsai Lajos kézilabdaedző díszdoktori címét.

Mocsait tavaly a Testnevelési Egyetem rektorává is vitatott körülmények közt nevezték ki. Ehhez ugyanis még a felsőoktatási törvényt is módosítani kellett. A Debreceni Egyetem tekintélyes tudományos munkássággal bíró tudósait, professzorait és tanszékvezetőit felháborította, hogy náluk kívánják díszdoktorrá avatni.

A rektori tanács viszont egyhangúan megszavazta az előterjesztést, amit a Népszabadságnak egyetemi források azzal magyaráztak, hogy a szavazás nyílt volt, egyetlen rektorhelyettes vagy dékán sem merte azt kockáztatni, hogy elveszti a rektori vezetés bizalmát. Még úgy se, hogy legtöbben tisztában vannak vele, hogy Mocsai díszdoktorsága sem rájuk, sem az intézmény tudományos presztízsére nem vet jó fényt.

A legfőbb döntéshozó szervben, a szenátusban több mint negyvenen bólintottak rá Mocsai kinevezésére, köztük a Hallgatói Önkormányzat számos tagja. A nemmel szavazók száma mindössze tizenhat volt. Az egyetem sajtóirodája úgy tájékoztatta a Népszabadságot, hogy Mocsait „a Debreceni Egyetem sportstratégiai céljainak megvalósításában való eddigi közreműködéséért, a közös kutatási, oktatási feladatokban való eredményes részvétele miatt részesíti az intézmény szenátusa a kitüntetésben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik