Belföld

Nem, a muszlimok nem erőszakolják meg az összes szőke fehér nőt

muszlim pár (Array)
muszlim pár (Array)

Tényleg minden nemi erőszakot muszlimok követnek el Svédországban? Több olyan cikk jelent meg a magyar sajtóban, ami szerint igen. Elmondjuk, mi nem igaz a vádakból, és hogy miért nagyon veszélyes ilyen féligazságokat tényként közölni.

Nagy Sándor Attila kapott két oldalnyi helyet a Heti Válasz eheti számában. Ebben a két oldalban az összes “tényt” leírta a bevándorlók Skandináviában elkövetett nemi erőszakairól, amit a nagy bevándorlóellenes kampány előtt talán csak a szélsőjobboldali lapokban lehetett olvasni. Sajnos a Heti Válaszban nem maradt még egy bekezdésnyi hely, hogy az összes állítás megcáfolását is leírják. 

“Svédország pedig az ENSZ statisztikája szerint az erőszakos nemi bűncselekmények terén – a dél-afrikai Lesotho után – a százezer lakosra számítiott 53,2 bejelentett esettel világviszonylatban a második helyen áll”, írja Nagy Sándor Attila Berlinben élő újságíró a lapban. Ez a statisztika régi kedvence a xenofób és bevándorlóellenes szélsőjobbnak, és a kerítés körüli vitákkal együtt több helyen újra előkerült. 

Nem így, meg nem ennyi

De a helyzet nem ennyire egyszerű. Svédországban azért ilyen sok a bejelentett nemi erőszak, mert a rendőrség máshogy jegyzi fel a bejelentéseket, mint akár a szomszédos Norvégiában. Ha Svédországban egy nő bemegy a rendőrségre és azt mondja, hogy őt a férje az elmúlt évben naponta megerőszakolta, az a svéd statisztikákban 365 külön bejelentett nemi erőszaknak felel meg. Norvégiában ugyanez egy darab nemi erőszaknak felel meg. A Svéd statisztikák emiatt is annyira riasztóak.

És ehhez jön még hozzá az, hogy különböző országokban különböző a hozzáállás a nemi erőszak fogalmához. A liberálisabb országokban jellemzően sokkal határozottabban és korábban húzzák meg azt a határt, aminek a másik oldalán már erőszak van. A Heti Válasz szerzője Norvégiáról is azt írja, hogy mostanra midnennapossá vált az addig szinte ismeretlen erőszakos bűnözés. Statisztikákat nem ír, csak azt, hogy az emberek félnek kimenni az utcára. A statisztikák szerint egyébként Norvégiában többszörösével kevesebb a bejelentett nemi erőszak, mint Svédországban. Pont ezt szokták felhozni akkor, amikor a svéd számokkal szeretnének ijesztgetni. 

 

A szerző szerint az erőszakos bűncselekmények növekedése szoros összefüggésben van azzal, hogy az elmúlt nyolc évben egymillió bevándorló jelent meg az országban. Sőt, mostanra szerinte a svédországi csecsemők 16 százaléka harmadik világbéli anyától származik.

Honnan származik?

Nagy Sándor Attila egyébként azt is leírja, hogy a svéd rendőrség elismeri, hogy az összes erőszakos nemi közösülést muszlimok követik el Svédországban. Ez is egy régi vád, de máshol azért ennél precízebben jelenik meg. A klasszikus elmélet azt állítja, hogy az korábban egymást nem ismerő emberek között elkövetett nemi erőszakok egészét követik el muszlimok. Nagy Sándor Attila látványosan elfelejti, hogy egy őshonos norvégok, vagy svédek közötti házasságon belül is előfordulhat nemi erőszak, amit értelemszerűen nem követhetnek el bevándorlók. Az idegenek közötti nemi erőszakot az angolban assault rape-nek hívják. 

Ezt a hoaxot egy szélsőjobboldali izraeli lap kezdte el terjeszteni a norvég tévé súlyosan elfogult felmérésére hivatkozva. Azt írták, hogy az elmúlt 5 évben az összes hasonló erőszakot muszlimok követték el Osloban. Marianne Saetre és Veslemøy Grytdal később írtak egy nemi erőszakról szóló tanulmányt, amiben elmagyarázzák, honnan származik ez az adat. 

Részletekre nem maradt hely

Az assault rape a nemi erőszak legritkább formája. Az Oslóban 2010-ben bejelentett 152 nemi erőszak közül hat darab volt ebbe a kategóriába sorolva. Ezek azok a nemi erőszakok, amiket a szélsőjobb és Nagy Sándor Attila szerint főként muszlimok követnek el. Az igazság ezzel szemben az, hogy a Norvégiában elkövetett nemi erőszakok durván túlnyomó részét norvégok, vagy európaiak követik el. Sajnos ezekre a részletekre nem marad elég hely a Heti Válaszban. 

Nagy Sándor Attila azzal is ijesztget, hogy a svéd lányok már feketére festik a hajukat, hogy így védjék magukat a bevándorló osztálytársaiktól. Pedig szerinte a svédek a bevándorlókat nyitott szívvel és kíváncsian engedték be az országba, hogy aztán azok ahelyett, hogy beilleszkedtek volna, a saját szélsőséges iszlamizmusukat akarják rákényszeríteni a svédekre. 

Elhallgatott tények

A legkönnyebben onnan lehet megállapítani, hogy egy újságcikkben teljesen fals és félrevezető információk vannak, hogy az újságíró valamilyen módon leírja, hogy egy adatot a fősodratú média és politika el akar hallgatni. Nagy Sándor Attila szerint az őshonos svédek és a bevándorlók aránya ilyen adat. Azt írja, a svédek 2049-re kisebbségben lesznek saját hazájukban. Abba már bele sem mennék, hogy statisztikailag mekkora hülyeség fogni egy görbét, és egyenesen továbbhúzni abból az irányból, amerre legutoljára mozgott. Mert itt ez történt. 

“”Ha Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket”; “Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat” – olvashatjuk az óriásplakátokon. Elképzelhető, hogy ha a skandinávok is ilyen feltételek következetes betartásával fogadták volna be a náluk kopogtatókat, ma nem az idézett számokról polemizálnánk. Lehet, hogy Magyarország mégsem jár téves úton, amikor az európai menekültkérdés újragondolását sürgeti?”

Ezzel a bekezdéssel zárja a véleménycikkét Nagy Sándor Attila. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik