Belföld

A menekülttábor ellen tüntettek Debrecenben

debreceni menekülttábor  (Array)
debreceni menekülttábor  (Array)

Elfogadhatatlannak tartják, hogy nem tudják, kik érkeznek a táborba. A rendőrség korábban közölte: sem tavaly, sem idén nem volt még panaszbejelentés a táborlakók miatt.

Mintegy kétszázan vettek részt azon a debreceni tüntetésen, melyet a menekülttábor környékén lakók mellett szerveztek a Facebookon. A menet egy áruház parkolójából vonult a befogadóállomás bejáratához.

A tábor előtt Keresztesy Gergő főszervező elmondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy nem tudják, kik érkeznek a táborba és a táborlakók „minden papír, igazolvány nélkül kószálhatnak a városban”.

Az MTI tudósítója fideszes önkormányzati képviselőket is látott a menetben. Egyikük azt mondta: „nagy lakossági igény lenne a tábor zárttá tételére, de ezt a jelenlegi uniós szabályok miatt nem tehetik meg”. A rendőrség egy korábbi közlése szerint ugyanakkor sem tavaly, sem idén nem volt lakossági panaszbejelentés a táborlakók miatt.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója elmondta: a 830 ember befogadására alkalmas táborban jelenleg több mint 1600-an tartózkodnak, ez rekord. Naponta 150-200-an érkeznek és átlagosan három hetet töltenek ott.

A táborlakók a bejárat környékéről figyelték az eseményeket. Többen újságíróktól érdeklődtek, mi zajlik, majd a választ hallva visszamentek a táborba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik