Belföld

Borús jövőt jósol az EU-nak George Friedman

george friedman (Array)
george friedman (Array)

Az Európai Unió csodája nagyjából eddig tartott, mondta az amerikai Stratfor kutatóintézet magyar származású vezetője, aki Budapesten tartott előadást a politikai és gazdasági kihívásokról.

George Friedman a Napi Gazdaság mai számában megjelent interjúban úgy fogalmazott, Európa jövője tündöklő, de az Európai Unióé katasztrofális: az EU jelenleg ismert felépítése nem fenntartható. Az unió gazdasági megosztottsága a NATO-ban is megosztottságot eredményez, így Amerikának jelenleg az a meglátása, hogy nincs igazi partnere Európában.

Magyarországról szólva azon a véleményen van, hogy Orbán Viktor miniszterelnök feladata Magyarország jólétének, biztonságának fenntartása, ahogy minden állam vezetője saját országára koncentrál. Az egyes országoknak teljesen mások az érdekeik, más történelmi hátterük van, más pozíciójuk – vélekedett.

“Ha Franciaország kijelenti, hogy márpedig őt nem érdekli a maastrichti szerződés, és olyan deficitet fog felhalmozni az év végére, amekkorát akar, akkor vajon Magyarország miért kösse magát az említett szerződéshez? Lássuk be, csak azok követik az EU-diktátumokat, akik jól élnek” – fogalmazott a Stratfor kutatóintézet vezetője a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik