Belföld

Menekültügyi konferenciát kezdeményez Magyarország

szijjártó (Array)
szijjártó (Array)

Magyarország azt kezdeményezi, hogy a migráció ügyében ne csupán a máltai fővárosban tartsanak idén ősszel nemzetközi konferenciát a földközi-tengeri helyzet áttekintése végett.

Szijjártó Péter azt szeretné, hogy rendezzenek Budapesten is értekezletet, amelyen megvitatnák a nyugat-balkáni migrációs útvonallal kapcsolatos problémákat. A külgazdasági és külügyminiszter az EU-országok külügyminiszteri értekezletén vesz részt.

A tanácskozás közben magyar újságíróknak elmondta: a migrációs témakör megvitatása során ő maga felhívta a figyelmet arra, hogy idén a legtöbb menekült az EU-országok közül Magyarországra érkezett. Szóvá tette, hogy az unió eddig kizárólag a földközi tengeri menekültáradatra összpontosított, és semmilyen figyelmet nem szentelt a Magyarországot súlyosan érintő nyugat-balkáni útvonalnak. Ugyanakkor már a nyugat-balkáni migrációs útvonalat sem a nyugat-balkáni országok lakói használják elsősorban, hanem egyre inkább a közel-keleti és afrikai országokból menekülők – mondta Szijjártó.

Ahhoz, hogy már a líbiai partoknál, a menekülthajók elindítása előtt katonai erőt alkalmazzanak az embercsempészekkel szemben, szükség van az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazására, ehhez a felhatalmazáshoz azonban Líbia segítségkérésére lenne szükség – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy csalódott amiatt, hogy az ENSZ-felhatalmazás mindeddig nem érkezett meg. Így a művelet egyelőre hírszerzésre és tájékozódásra korlátozódik. „Minél előbb sort kellene keríteni arra, hogy az embercsempészek csónakjait megsemmisítsük” – mondta Szijjártó.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik