Belföld

Makovecz-emlékmű: a család kiakadt, nekik nem szóltak egy szót sem

nulla kilométerkő (Array)
nulla kilométerkő (Array)

Melocco Miklós szobrász emlékművet álmodott meg a Clark Ádám térre, kétméteres Makovecz-fejjel tisztelegne az építész előtt.

Írtunk már róla, Tarlós nem oda tenné, de tetszik neki. Bár tervek még nincsenek és csak vázlatokat látott eddig. Melocco a szoborról azt mondta: 14 méter magas torony lesz, mögötte öt jegenye magasodik és lesz benne egy kétméteres Makovecz Imre-arc, egy pajzs alakú fülkében. A szobrász a budavári Sikló aljánál képzelte el az alkotást.

Tarlós erre azt mondta, hogy a Clark Ádám téren, az Alagút előtt talán túlzás lenne a 14 méteres szobor. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Melocco egy Makoveczhez hasonló ikon, aki képes megfelelő színvonalú szobrot alkotni. Hangsúlyozta, hogy egy ekkora műemlékre nincs pénze a fővárosnak, hajlandóak beszállni a finanszírozásba, de nagyrészt a kormánynak kellene állnia a számlát. Ezért továbbította is a rajzokat a Miniszterelnökségre és úgy tudja, Orbán már tárgyalt a szobrásszal.

A Makovecz-család és a Makovecz Alapítvány még nem szólalt meg ezzel kapcsolatban, most közleményt adtak ki, amiben azt írják:

„Megütközéssel és sajnálattal vettük azonban tudomásul, hogy a sajtóból kell értesülnünk egy Budapest szívében elhelyezendő, nagyméretű emlékmű terveiről – még ha egyelőre igen homályosan körvonalazott tervekről van is szó. A mai magyar sajtó állapotát híven tükrözi a tervvel kapcsolatos visszhangok színvonala. Jellemzően senki nem vette a fáradságot, hogy egy interjúban csupán mellékesen említett elképzeléssel kapcsolatban tájékozódjon. Így történhetett, hogy a félinformációk ezúttal is csak pletykákat és indulatokat szabadítottak el, holott némi utánjárás után megtudhattuk: az emlékművel kapcsolatban semmilyen szinten nem történt döntés, sem annak helyszínéről, sem annak végleges formájáról.

Minthogy sem a családnak, sem az Alapítványnak nem állt módjában megismerni az emlékmű terveit, jelenleg csak a terjedő hírekből megismert mérettel kapcsolatosan fejezzük ki fenntartásainkat, illetve megjegyezzük, hogy egy emlékmű helyét soha nem szerencsés egy másik elmozdításával megteremteni.”

Végül hozzáteszik: nem kétséges, hogy előbb-utóbb időszerű lesz Makovecz Imrének emlékművet állítani, ez azonban csakis a családdal és az Alapítvánnyal együttműködve, teljes nézetazonosságon alapuló közös akarattal valósítható meg, s nem utolsósorban úgy, hogy elejét kell venni a hisztériának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik