Belföld

Erővel szorították ki az árusokat a Határ útról

Az egyik kereskedő reggel beállt a boltja mellé autójával, de nemsokára körbebontották és már kihajtani sem tudott.

Erővel szorítja ki a ferencvárosi önkormányzat a bódéjukhoz ragaszkodó boltosokat a Határ úti metróállomás felszíni részén – írja az Átlátszó.

Kártalanítás helyett ígéretet akartak

A környék évek óta Dél-Pest egyik szégyenfoltja volt, a helyzet rendezéséhez két éve láttak hozzá. A felújítás a Fővárosi Önkormányzat és a BKK irányításával kezdődött meg, azaz sokáig csak kezdődött volna, mert az üzlethelyiségek tulajdonosaival nem sikerült megállapodni. A több évtizede ott álló bódék magántulajdonban voltak, csak a terület tulajdonjogával nem rendelkeztek a boltosok, minden évben újra megújított közterület-használati engedély alapján működtek ott az üzletek.

A felújítási tervek nyilvánosságra kerülésével a ferencvárosi és a fővárosi önkormányzat nem újította meg az engedélyeket, az érintetteknek le kellett volna vonulniuk. Ők azonban nem kártalanítást szerettek volna kapni, hanem ígéretet arra, hogy ha a területen mégis lesznek üzlethelyiségek, ott bérleti jogot vásárolhatnak. A tervek azonban nem szóltak üzlethelyiségekről, az önkormányzatok elkezdték bírságolni a boltosokat, perek kezdődtek, de ezek a mai napig nem értek véget.

Annyit hagytak, hogy kivigyék az árut

Az üzletek tulajdonosaival viszont nagyrészt sikerült megállapodni és áprilisban elkezdődött a bontás. Két édességbolt, egy zöldséges és egy mobilüzlet viszont állva maradt. A ferencvárosi önkormányzat városfejlesztési bizottságának április 15-i ülésén előkerült az ügy, itt elhangzott: április 17-én kezdődik a munka, de továbbra is vannak működő pavilonok. Kozák Anikó, a kerületi városüzemeltetési és felújítási iroda vezetője azt mondta: perben állnak három boltossal, de nem lehet tovább húzni az ügyet, ugyanakkor van megoldás.

„A BKK Zrt-vel jelenleg úgy egyeztünk meg, hogy úgy készítik el a felvonulási területet, hogy háborítatlanul hozzáférjenek a pavilonjukhoz, mivel ezt nem korlátozhatjuk, de ugyanakkor ellehetetlenítjük a működésüket, és két-három nap alatt elbontjuk a pavilonokat. Ez kényes kérdés, de nincs más lehetőség, mivel a felszólításokra nem reagálnak” – áll az ülés jegyzőkönyvében. A BKK jelen lévő képviselője is nyilvánvalóvá tette: a boltosok számára biztosítják, hogy kivigyék az árujukat, de a bódékat megegyezés hiányában is lebontják. A ferencvárosi önkormányzat annyi engedményt hajlandó tenni, hogy a kirótt bírságokat elengedik – hangzott el az ülésen.

Bekerítették őket

A bizottság ülésén az is kiderült, hogy a látványtervekkel és a boltosokkal ellentétben mégiscsak lesznek üzlethelyiségek: ezek számára közműkiállásokat biztosítanak a felújítás során és megvan egy 200 négyzetméteres kiszolgáló épület helye is.

Kedden reggel lezárták a buszállomást és körbekerítették a maradék üzleteket, így végképp elvesztették az árusok a vásárlókat. Az egyik boltos reggel még beállt az üzlet mellé az autójával, de ezután körbebontották, így kihajtani sem tudott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik