Belföld

Orbán: a kormány plakátjai enyhén fogalmaznak

orbán a rádióban (Array)
orbán a rádióban (Array)

A kormányfő szerint senkinek nincs joga megrongálni a nemzeti konzultációs plakátokat, de erről majd döntenek a jogászok. Az olimpiát meg igazán megrendezhetnénk, de nem akar belefolyni a sportba.

Teljes fizikai határzár is jöhet a déli határ mentén, ezt Orbán Viktor támogathatónak tartja, miután meghallgatta a belügyminisztert. „Nem tartjuk helyesnek, hogy ránk engedik a menekülteket.” A schengeni határrendszert nagy értéknek tartja ugyanakkor, ezen nem változtatna – egyelőre. De az unió külső határait szigorítani kell.

„Mi, nyugatiak” – fogalmaz Orbán akkor, amikor szétverték az európaiak a líbiai államot, innen pedig ezt követően elkezdtek özönleni a menekültek. Ez leginkább az olaszok problémája, hazánkba a szárazföldön jönnek, „megpróbáljuk tovább toloncolni őket.” Újra előadja azt a teóriáját a kormányfő, hogy a menekültek, amikor hazánkba érkeznek, már nem menekültek, hanem gazdasági bevándorlók.

„Nem kell beengedni senkit, aki meg itt van, azt haza kell küldeni” – ez Orbán menekültpolitikájának lényege, amit a Kossuth rádió reggeli műsorában jelentett ki. „Életszerűtlen, rossz európai szabályok hozták ránk a bajt.”

Kép: Hír24

„A garázdasághoz meg a rongáláshoz nincs joguk” – mondja a plakátrongálásról, de „ezt majd a jogászok eldöntik”. Orbán járt már menekülttáborban, ha az ott elhangzottak kerültek volna fel a plakátra, na, az durva lett volna szerinte. Ami most van rajta, az szerinte enyhe fogalmazás. A kormány információi azt üzenik, hogy Magyarország egy befogadó ország. A kormány plakátjai az embercsempészeknek szólnak elsősorban.

Nem Párizs, nem London

Ha 2014-ben baloldali kormány alakult volna, akkor itt hemzsegnének a bevándorlók. „és három év után, ha kimentünk volna az utcára, nem tudtuk volna eldönteni, hogy Párizsban, Londonban vagy Budapesten vagyunk. Kész szerencse, hogy nemzeti kormány alakult” – tette hozzá.

Az Altus-ügyről azt mondta, szimbolikus, európai szintű ügy lesz, amiből komoly következtetéseket le lehet majd vonni a végén, „ennek még csak az elején vagyunk”. „Kültelki trükkökkel” juttatnak pénzt szerinte Európából a magyar belpolitika egyik szereplőjéhez.

Kép: MTI / Koszticsák Szilárd

„Legyen elegendő sportlétesítményünk” – fordult rá Orbán a költségvetésre, majd csak utána említi a kulturális intézményeket. A büdzsével kapcsolatban leszögezi, mindenkinek több marad a zsebében, az adósságcsökkentés politikáját tartják szem előtt.

Jobbak, nem jók – olimpia

Az egészségügyről csak annyit mond, folyamatos a fejlesztés, a helyzet nem jó, de jobb, mint volt. Kell egy kórház a fővárosba, ez tervezés alatt van, de a vidéki kórházak is folyamatosan fejlődnek.

Történelmi igazságtétel szerinte egy magyar olimpia, NOB-alapítók vagyunk, az alapítók közül pedig csak mi nem rendeztünk még olimpiát. Az ehhez szükséges építmények 70-80%-a vagy már elkészült vagy hamarosan el fog készülni. A sport a politika fölött áll, mondja, éppen ezért ők nem szólnak bele a MOB munkájába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik