Belföld

Gripen-baleset: a katapultülés sem működhetett

gripen pilóta kádár 2 (Array)
gripen pilóta kádár 2 (Array)

Eddig úgy tudtuk, a baleset azért történt, mert nem nyílt ki az orrfutómű, ezért a pilóta úgy döntött a földi személyzettel és a svéd szakemberekkel való hosszas konzultálás után, hogy elhasználja az üzemanyagot, majd leszáll. Lehet, hogy más sem működött rendesen.

Kádár Sándor pilótának a baleset után megsérült a csigolyája, Hende Csaba honvédelmi miniszter a kórházban látogatta meg, ahol kitüntette őt.

A Magyar Nemzet most arról ír, hogy a hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben a honvédség Gripen vadászgépei mégis a földön maradtak a tegnapi baleset nyomán. A lap szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert a már említett futómű-meghibásodás mellett a katapultülés sem működött tökéletesen. A közzétett felvételeken jól látszik, hogy a katapultálás után az ülés nem válik le a pilótáról, aminek normál esetben le kellene válnia. Így az ejtőernyőt egy 80 kilós többletsúly húzta a föld felé.

A lap egy forrása közben működésképtelennek nevezte a Magyar Honvédség repülésbiztonsági rendszerét, egy másik informátor pedig úgy fogalmazott, a kormány által 2011-től bevezetett működési modell egyszerűen alkalmatlanná tette a honvédséget a repülőtechnika biztonságos üzemben tartására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik