Belföld

Nincs besugárzás, nincs rákgyógyítás

uzsoki kórház (Array)
uzsoki kórház (Array)

Olvasónk felgyógyulóban van a rákból, most épp csonthártyagyulladása van, de sem ő, sem más daganatos beteg nem kaphat most röntgenkezelést az Uzsoki Kórházban. A gép rossz.

Anikó története évekkel ezelőtt kezdődött, amikor rákot diagnosztizáltak a szervezetében. A nő az Uzsoki Utcai Kórházba járt kezelésekre, és szerencsére a daganat visszahúzódott, a nő meggyógyult. A problémák azután jöttek, hogy a nő sarkában csonthártyagyulladás jelentkezett – mesélte a teljes nevét nem vállaló beteg a Hír24-nek.

Röntgenes besugárzó készülékkel bombázták a beteg részeket, mint Anikó elmondta, a daganatos betegeknél is használatos ez a fontos kezelés. Anikó három hónapja kért időpontot a kórháztól, végül kapott egyet: hat hete tudott először elmenni az Uzsokiba. Megkapta az első kezelését, aztán amikor a másodikra ment volna, közölték vele, hogy rossz a gép, jöjjön máskor. Jött is, akkor is hazaküldték. Később már csak telefonon próbálkozott, de mindannyiszor azt a választ kapta, hogy a berendezés működésképtelen.

Anikó úgy tudja, a fő gond, hogy országosan egyetlen szerelő van, aki ért ezekhez a berendezésekhez, ráadásul az Uzsokiban lévő röntgen-besugárzógép öreg, elavult, leamortizálódott. Anikó 2 hete pénteken tudott visszamenni, akkor 3-4 beteget sikerült kezelni, majd a gép ismét gajra ment. Ekkor hallgatta végig azt a szerinte őrjöngő mentőst, aki 200 kilométert utazott betegekkel feleslegesen a terápiáért. Az asszisztensek nem tudtak mit tenni, csak széttárták a karjaikat.

 

Olvasónk úgy tudja, Budapesten egy kivétellel minden kórházban megszüntették a besugárzós kezelést, egyedül a Kék golyó utcai Országos Onkológiai Intézetben van erre lehetőség. Jelenleg a rossz berendezés miatt 3-4 hónapos várakozási idő alakult ki.

Erről mi is megbizonyosodtunk, felhívva a radiológiát közölték velünk, hogy leghamarabb augusztusra tudnak időpontot adni, mert rossz a gép.

Az már csak a jéghegy csúcsa Anikó szerint, hogy a CT-kkel is gondok vannak, ami neki a korábbi daganat miatt fontos lenne, így ellenőrzik, nem újult-e ki a betegség. Januárban volt kontrollon, nyárra kapta meg a következő időpontját. Szerinte mindezekre egy csontrákos beteg nem tud hónapokat várni. Tud olyan 16 éves csontrákos vidéki lányról vagy gyomorrákos kétgyerekes anyáról, akik nem kaphatták meg a kezelést a rossz berendezés miatt. Anikó maga még elvan, bár fájdalmai vannak és nehezen jár, és még emlékszik a régi szép időkre: pár éve is sokat kellett várni a kezelésre, de akkor biztosan megkapta az ember.

Az ügyben többször kerestük az Uzsoki Utcai Kórházat, Ficzere Andrea főigazgató válaszolt. Kifejtette, hogy minden kórházban vannak meghibásodások, amiket minél hamarabb igyekszenek ők is elhárítani. “Legfontosabb számunkra az, hogy betegeink a megfelelő időben és módon kapjanak meg minden ellátást” – írta a főigazgató, hozzátéve, hogy ezért rajta vannak a folyamatos eszközbeszerzésen. “A daganatos betegségek jellege, a betegek állapota és kiszolgáltatottsága miatt jelenleg legfontosabb feladatunknak egy új besugárzó készülék beszerzését tartjuk, mely nagyon sokat segítene abban, hogy az onkológiai betegeknek még rövid időt se kelljen várniuk a kezelésre” – zárul a kórház válasza.

Megkerestük az Onkológiai Intézetet is, Kásler Miklós főigazgató elmondta, daganat kezelésére használt röntgenből valóban kettő van Budapesten, országosan 3-4 olyan gépet említett, ami használatban is van. Hivatalosan nem kereste meg őket az Uzsoki a problémával, de “intézetünk mint országos intézet, gyakorlatilag minden sugárterápiás centrum területéről kezel beteget, ezért hivatalos megkeresés nem is szokásos, mivel ellátjuk azokat, akik jelentkeznek nálunk” – tette hozzá. Az Uzsoki gondjairól nem kívánt nyilatkozni.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után kaptuk az alábbi e-mailt, amiben Landherr László osztályvezető főorvos reagált cikkünkre, levelét változtatás nélkül közöljük:

“A hír, hogy egy beteg hónapok óta nem kap sugárkezelést géphiba miatt, szemenszedett hazugság, ugyanis négy ultrafeszültségű besugárzókészülékünk van, melyek összesen hat műszakban dolgoznak. Ha előfordul egy műszaki hiba, legtöbbször egy napon belül kijavítják, ha a probléma elhúzódik, a beteg megkapja másik gépen a kezelést.”

Egészségügyi haláltusa

A magyar egészségügyben évtizedek óta komoly gondok vannak, azonban épp a hetekben kezdett kiborulni a bili. Merthogy nem csak a gépek és berendezések elavultak sok kórházban és rendelőben, az ápolókat is alaposan kiszipojozzák: kevesen vannak és alacsony bérért dolgoznak, ráadásul egy nagyon fontos munkakörben. Május 12-én többezres tüntetést tartottak, miközben a kormány azzal hűtögette a kedélyeket, hogy 2010 óta folyamatosan rendezik a béreket, emelni fogják a túlóradíjakat, átvállalják a kórházak adósságait és fejlesztik a mentést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik