Belföld

Deutsch tovább üti az Altus-ügyet

deutsch-tamas(210x140).jpg (Array)
deutsch-tamas(210x140).jpg (Array)

A fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége megtévesztő nyilatkozatot juttatott el az Európai Bizottsághoz.

A politikus szerint az Altus valótlanul állította, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség a társaság esetében. E megtévesztő információnak volt köszönhető, hogy Gyurcsány Ferenc cége nem esett ki a pályázati elbírálás során – mondta el budapesti sajtótájékoztatóján Deutsch.

A fideszes EP-képviselő indoklásul hivatkozott a regionális politikáért felelős biztosnak a kérdésére adott írásbeli válaszára, amelyben Corina Cretu azt írta: az Altus által vezetett konzorcium vállalkozásainak vezetői nyilatkozatban igazolták a kizárási kritériumok és az összeférhetetlenség hiányát. E nyilatkozattal – amelynek tartalmát nem vizsgálja a pályázat kiírója – az aláírók egyebek mellett azt jelentették ki, hogy nem merül fel összeférhetetlenség gazdasági, politikai érdekekkel vagy a nemzeti kötődéssel, illetve családi, érzelmi élettel összefüggésben.

Vagyis az Altus azt állította, esetében nem áll fenn sem politikai, sem családi összeférhetetlenség – mondta Deutsch Tamás, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az Altus tulajdonosa egy aktív pártpolitikus, Gyurcsány Ferenc, a céget pedig a felesége vezeti.

A jogszabályok szerint nem ítélhető oda egy megbízás olyan pályázónak, aki megtévesztő információt szolgáltat. Mindezek alapján az Európai Néppárt frakciója úgy határozott, hogy ezt “a botrányos ügyet” az EP költségvetési ellenőrző bizottságának napirendjére kell tűzni, amiről június 17-én születhet döntés.

Deutsch Tamás megismételte azt az álláspontját, amely szerint az Altus-ügy felveti a burkolt pártfinanszírozás lehetőségét. Szerinte az Altus szabálytalanságának azzal a következménnyel kell eljárnia, hogy az Európai Bizottság visszavonja a megbízást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik