Belföld

Politikai osztálylétszám – Értük küzd Karácsony és Szigetvári

Szigetvári Viktor (Array)
Szigetvári Viktor (Array)

A Policy Solutions „Politikai Osztálylétszám” néven, a GfK Hungária Piackutató kutatásait felhasználva elemezte a magyar választók társadalmi hátterét.

Európában mára felbomlottak a hagyományos társadalmi osztályok, amelyek régebben többé-kevésbé homogén kulturális jegyeket mutattak, hasonló érteket vallottak. Egyre tisztábban látszik a magyar társadalom széttöredezettsége is, ám eddig nem születtek publikus kutatások arról, mi különbözteti meg az egyes pártok szavazóinak életstílusát. A Policy Solutions most azt próbálja bemutatni, mi különbözteti meg az egyes pártok szavazóit. A kutatás 20 társadalmi csoportot különböztet meg, ami nem fedi le a társadalom egészét, nem ad teljes leírást az összes szavazói csoportról. A Politikai Osztálylétszám kutatás ugyanakkor összegyűjti a húsz csoport legfontosabb politikai, gazdasági, társadalmi problémáit.

A csoportok közül most az Együtt-PM-szavazók legfontosabb kategóriáját ismertetjük.

Városi pragmatikus értelmiség

Többségében nők alkotják a csoportot, amit inkább középkorúak, idősebbek képviselnek. A meghatározó többség 45 év feletti. A házasok, özvegyek felülreprezentáltak. Ez az egyik legkevésbé falusias, nagyon képzett választói csoport. Az abszolút többség diplomás. Az átlagosnál valamivel nagyobb arányban dolgoznak, kismértékben felülreprezentáltak körükben a nyugdíjasok. A teljes népességhez képest nagyobb arányban foglalkoztatják őket az állami szférában, tipikusan értelmiségi munkakörben. Csak negyedük nem tudott szüleinél magasabb iskolázottságot elérni. A túlnyomó többség a középosztályhoz sorolja magát. Ismerőseik között sokan vannak a vezető és értelmiségi hivatások képviselői, velük jellemzően jobb a személyes kapcsolatuk is, átlag feletti kapcsolati tőkével bírnak. Jövedelmi szintjük kifejezetten magas, több mint másfélszerese az átlagos háztartási jövedelemnek, sokuknak van megtakarítása, félretett pénzük összege ötszöröse a társadalmi középértéknek. Szubjektív anyagi jólétben élnek, kilenctizedük kijön jövedelméből. Az átlagosnál kevesebb közöttük az adóssággal rendelkező. Kivétel nélkül van lakóingatlanuk, amelynek értéke jelentősen meghaladja az átlagot. A teljes népességnél jellemzőbb náluk az újépítésű családi házas környezet, a felújított panel és a polgári lakás. Jellemzően átlag feletti újság- és könyvolvasók.

Ez a csoport az egyik legnagyobb internetező, de közösségi médiát átlag alatt használják. Sokan sportolnak rendszeresen, az átlagosnál jobban kedvelik a komolyzenét. A többi stílust kevésbé, az elektronikus zenét és a mulatóst egyáltalán nem. A civil szervezetek munkájában átlagos mértékben vesznek részt, de az átlagnál sokkal kevésbé vallásosak

A nyomtatott sajtótermékek közül a bulvármédiát átlag alatt fogyasztják, a közéleti újságok közül csak a baloldaliakat követik, azt viszont kiemelkedően nagy arányban. Az országos szinthez képest többször annyian olvassák a Magyar Narancsot, a Népszabadságot, a HVG-t, a 168 Órát, a Figyelőt. A kereskedelmi tévécsatornákat, a közmédia csatornáit és a Hír TV-t átlag alatt nézik, az ATV-t viszont két és félszer többen, mint a teljes vizsgált populációban. A rádiók közül a Klubrádiót hallgatják, az internetes portálok közül az Indexet és az Origót olvassák kiemelkedő arányban. A közélet és a politika iránt az egyik legjobban érdeklődő csoport. Tagjainak lesújtó a véleménye a demokrácia működéséről, de rendkívül elkötelezettek a demokrácia intézménye iránt. Az átlagosnál kétszer többen mondják azt, hogy minden más politikai berendezkedésnél jobb. Önbesorolásuk szerint baloldaliak, mérsékelten liberálisok és a legkevésbé radikálisok. Az Együtt és a PM mellett a baloldal többi pártját szimpatikusnak, az LMP-t elfogadhatónak tartják, a jobboldaliakat elutasítják. A Fidesz számukra még a Jobbiknál is ellenszenvesebb. Határozottan elutasítják, hogy az EU-tagsággal jelentősen csorbult hazánk függetlensége, az átlaghoz képest sokkal inkább úgy vélik, hogy az unió nélkül sokkal nehezebb helyzetben lenne az ország, pozitívan vélekednek az euró gazdaságerősítő hatásáról, az EU gazdasági kilátásairól. A Békemenetet, a rezsicsökkentés melletti megmozdulásokat az a csoport utasítják el a leghatározottabban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik