Belföld

Vége a keleti nyitásnak

Szijjártó Péter szerint térdig gázolunk a győzelemben, a Déli Nyitással pedig ennél is nagyobbat kaszálunk majd.

Csütörtökön az ELTE bölcsészkarán tartott előadást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A 444 idézi: a tárcavezető azt mondta, nem túlzás azt mondani, hogy új világrend van kialakulóban, ami győztesekre és vesztesekre fogja osztani a világpolitika szereplőit. Szijjártó szerint a kormány unortodox intézkedéseire azért volt szükség, hogy hazánk a győztesek oldalára állhasson.

A miniszter úgy véli, a keleti nyitás 2011-ben jó válasz volt a világgazdasági változásokra. Ők akkor úgy látták: Amerika, Németország és Franciaország is a keleti piacokra hajt. Igaz, Szijjártó arra már nem tért ki, hogy a nyugati országok nem nevezték modellértékűnek a keletiek berendezkedéseit, amikor pénzt akartak tőlük.

Szijjártó kijelentette: nincs igazuk azoknak, akik azért tartják kudarcnak a keleti nyitást, mert a célországokba irányuló magyar export tavaly egymilliárd dollárral csökkent. Az ukrajnai háborút, az Oroszország elleni embargót és a Nokia komáromi üzemének bezárását hibáztatta.

Ugyanakkor a 444 emlékeztet: 2010 és 2014 között az illiberális berendezkedésű országoknak tett látványos gesztusok nélkül is jelentősen tudta bővíteni keleti exportját Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia is, míg a miénk 3 százalékkal csökkent.

Előadásán Szijjártó azt mondta: a keleti nyitás befejezettnek tekinthető, megépítették azokat az utakat, melyeken a gazdasági szereplők el tudnak indulni új piacokat szerezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik