Belföld

Eltűntették a Magyar Nemzetet

A balatonfüredi Tagore sétányon tiszta lappal kapott szobrot az alapító, Pethő Sándor. A régiókalauz az Orbán-Simicska-háborút sejti a háttérben. 

Eredetileg már tavaly fel akarták állítani a Magyar Nemzet egykori alapítójának a szobrát, de azt – komoly viták után – csak az idei Füredi Tavaszi Fesztivál keretében avatták fel. Sokan vitatták, hogy Pethő Sándor szobrát a városhoz jóval erősebben kötődő Huszka Jenő mellszobrának a helyére tervezték, de a polgármester azt mondta: a város a Tagore sétány teljes rehabilitációját tervezi, a szobrok elhelyezését is újragondolják.


Pethő Sándor

A város honlapján az olvasható, hogy Pethő Sándor 1940 nyarán, Füreden kezeltette magát. „1940. augusztus 25-én látogatóba érkezett barátait a vasútállomásról taxin szállította szállására. Egy útkereszteződésnél gr. Nemes Vince Alfa Romeo kocsijával, 80–100 km/h sebességgel belefutott a lassan kocogó öreg taxiba.Az ütközés következtében Pethő Sándor a helyszínen meghalt.”


Az önkormányzat látványterve
Forrás: scheiringgabor.blog.hu 

A szobor eredetileg hatmillió forintra tervezett költségét az önkormányzat és a felállítást szorgalmazó lapkiadó fele-fele arányban vállalta. A balatontipp.hu-nak tűnt fel, hogy ehhez képest – az eredeti tervektől eltérően – a Pethő Sándor szobra elé helyezett újságról eltűnt a “Magyar Nemzet” felirat.„Talán a közben lezajlott politikai változások, a pártütővé lett laptulajdonos miatt üres lapokkal “jelent meg” a szoborújság, amit a készítő nem külön szobornak, hanem a kompozíció részének szánt” – írja a magát régiókalauzként meghatározó portál.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik