Belföld

Előrehozzák az adótörvények megvitatását

A gazdaság szereplői hamarabb felkészülhetnek a változásokra. A 27 százalékos áfa csökkentéséről viszont hallani sem akar a Fidesz.

Előrehozta a kormány a jövő évi költségvetés és az adótörvények megvitatását – értesült kormányzati forrásból a HVG. A Fideszben azzal érvelnek, hogy ez a lépés kiszámíthatóbbá teszi a gazdaságpolitikát. A gazdaság szereplői így nem 30-40 nappal, hanem fél évvel korábban is felkészülhetnek az új szabályozásra. A költségvetési vitát pedig azért hozták előre, hogy ne kelljen két külön éles vitát felvállalni a parlamentben.

A HVG forrása közölte: ezután minden évben ez lesz az eljárás, rendkívüli ülésszakot is beiktatnak június második felében és július elején ennek érdekében.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban felvetette, hogy az uniós rekordnak számító 27 százalékos áfakulcsot csökkenteni kellene, de a Fideszben ennek nincs támogatottsága. Inkább a gyerekek utáni adókedvezményeket bővítenék és életpályamodelleket dolgoznának ki a szociális dolgozóknak, valamint a közalkalmazottaknak.

Április nyolcadikán tárgyal a reklámadóról a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium azon az állásponton van, hogy az idei évre tervezett összeget mindenképpen be kell szedni, Lázár János és Rogán Antal ezzel szemben mentesítené a kis cégeket a kötelezettség alól, ez viszont bevételkieséssel jár. A terv szerint 50 millió forintos reklám-árbevételig 0 százalékos lenne a kulcs, fölötte pedig 5,3-5,5 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik