Belföld

Százezreket fizet Fidesz-közeli bloggereinek az MTVA

Kozmedia-uj-arculata(1)(210x140)(4).jpg (közmédia, mtva, arculat)
Kozmedia-uj-arculata(1)(210x140)(4).jpg (közmédia, mtva, arculat)

Polgármesterek, helyettes államtitkárok, a kormánypárthoz közeli értelmiségiek blogolnak a közmédia felületein.

Tematikus blogokat indított a közmédia – az öt tematikus oldal, az urbanusblog.hu, a gazdablog.hu, a mozgasterblog.hu, a messzelatoblog.hu és a latoszogblog.hu szerkesztésében túlnyomórészt jobboldali értelmiségiek, fideszes polgármesterek, helyettes államtitkárok vesznek részt. A közmédia közérdekű adatigénylést kapott arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerül mindez. A nyolcvanmilliárd forint közpénzből gazdálkodó állami intézmény láthatóan vérig sértődött azon, hogy számon merik kérni, mire mennyit költ, de jogi kötelezettségének megfelelően, némi pufogással körítve közzétette a vonatkozó szerződéseket.

Ehhez kapcsolódóan megjegyzendő, hogy számtalan színvonalasabb, olvasottabb blog készül önkéntes alapon, külön díjazás és közmédiás háttér nélkül.

Több szerződés nem tüntet fel konkrét díjazást, ezeknél az „előre egyeztetett, egyedi elbírálás” kitétel szerepel, tehát nem tudni, tulajdonképpen mennyit fordítanak a blogra. A külpolitikai témájú Messzelátó blogról viszont lehet tudni, hogy havi 250 ezer forintot kap gondozásáért Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős államtitkára. Ide ír még Győri Enikő volt fideszes EP-tag, római nagykövet, valamint szerződtek Kumin Ferenc volt helyettes államtitkár, new york-i főkonzul cégével is.

A Látószög blog gondozója Schmidt Mária, a Terror háza igazgatója – ő azon kevesek közé tartozik, aki díjazás nélkül vállalta a blogolást. Nem így a Századvég elemzője, Lánczi Tamás, aki 380 ezer forintot kap azért, hogy a belpolitikával foglalkozó Mozgástér blogot vezesse.

Szita Károly kaposvári polgármester, volt fideszes országgyűlési képviselő az Urbánusblogot vezeti, feladatát havonta 250 ezer forintért látja el. Ide ír Székesfehérvár első embere, Cser-Palkovics András, a pécsi Páva Zsolt, a miskolci Kriza Ákos és a tatabányai Schmidt Csaba is, de van egy kakukktojás is, a salgótarjáni MSZP-s Dóra Ottó. Az ő díjazása sem derül ki, ugyancsak az „egyedi elbírálás” kitétel szerepel a szerződésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik