Belföld

Nem a Magyar Nemzet g@cizik

Simicska-Lajos-cimlapon(210x140).jpg (simicska lajos)
Simicska-Lajos-cimlapon(210x140).jpg (simicska lajos)

Miközben Simicska lapja meglepően távolságtartóan számol be arról, hogy pénteken nyilvánvalóvá vált a totális háború Orbán Viktorral, a Népszava főszerkesztője sajtótörténelmet írt.

A Botrány a reklámadó miatt címmel közölt írás idézi Simicska Lajost, aki szerint az 5 százalékos reklámadóval totálissá válhat a médiaháború. „Az üzletember kiemelte: ez a háború nem pénzről, hanem elvekről szól. (…) Mi lesz akkor, ha Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét, és kitalálja, hogy a duplájára emeli a kulcsot? Orbán kudarcot vallott az RTL Klubbal szemben a médiaadóval, de ennek beismerése helyett ragaszkodik az ötlethez és a várt bevételhez, így szétteríti a terhet a médiapiac kisebb szereplői között.” A lap emlékeztet arra is, hogy a médiapiac szereplőinek döntő többsége szintén úgy véli: az ötszázalékos reklámadó kormányzati terve újabb támadás a demokrácia ellen. 

A Népszabadság „Gyomros” címmel közölte álláspontját, amely szerint olyan nincs, hogy a A kormány kitalál egy adónemet, amely ténylegesen csak egy tévétársaságot sújt, amellyel aztán tárgyal, „így a rá eső adó talán csökken, de a tervezett bevételre valamilyen okból mindenképpen szükség van, ezért az így kieső részt a nyakába kapja immár a teljes szakma. Ilyen sincs”. A Népszabadság szerint olyan sincs, hogy Simicska Lajos a lapjaival, a tévéjével, a rádiójával harcot hirdessen. „Médiatulajdonos nem dönthet tartalmakról. Tilos. Még a fenyegetések szintjén is. (…) A Népszabadság szerint van ok az aggodalomra, mert  „teljesen közömbös, hogy a rombolók melyike takarítja el a másikat, ki lesz az úr a szeméthalommá tett dombon, ahol most mindenki szabadon csócsálhatja az önmagából kifordult ember vállalhatatlan mondatait, amelyeket kivételesen és csak azért közlünk, hogy lássuk, hová jutottunk, hol élünk. Pedig a polgári világ gyomrából sajtóstul együtt fordulna ki ez az egész.”

A Népszava főszerkesztője kevésbé szemérmes, pedig „Geci” című véleménycikke rögtön azzal nyit, hogy korábban vélhetően soha nem jelent meg lapjában ilyen címmel írás. Németh Péter sem azért idézi Simicska Lajost, mert jelezni akarja, „milyen dimenzióba érkezett az Orbánnal folytatott háborúja, hanem azért, mert ez a háború már teljesen irracionális körbe érkezett.” Németh Péter azt tartja a legrémisztőbbnek a Simicska-féle nyilatkozatból, hogy attól tart, egyszer csak eltűnik. A Simicska-Orbán háború – szerinte – ezzel „túllépett minden határon; ismétlem nem elsősorban azzal, hogy Orbán Viktor a nagy nyilvánosság előtt nyilváníttatott gecinek. Hanem azzal, hogy 2015 Magyarországán lehetségesnek tarthatunk politikai gyilkosságot is. Nem mi, nem a baloldali, örökké áskálódó média, hanem a jobboldal legnagyobb médiamogulja”.

 A Magyar Hírlap – egyrészt idézi tulajdonosa lapunknak adott interjúját – és arról ír, hogy Simicska Lajos 180 fokos értékrendbeli változtatást kért a Magyar Nemzettől. A lap megtudta, hogy a tulajdonos a napokban azt közölte Liszkay Gábor lemondott  főszerkesztővel, hogy nem elég a húsz-harmincszázalékos fordulat a kormánnyal szemben, és aki ezt nem vállalja, el kell távolítani. A főszerkesztő már akkor jelezte, ezt erkölcsi kötelességből nem viszi végig.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik