Belföld

A „megélhetési bevándorlás” áll a Fidesz-frakcióülés középpontjában

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

Mezőkövesden tanácskozik a kormánypárt. Nemzeti közműszolgáltatóról, bankelszámoltatásról, oktatásról és egészségügyről is szó lesz.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a „megélhetési bevándorlás” visszaszorítását nevezte az egyik legfontosabb témának a szerdán este kezdődő Fidesz-KDNP frakcióülése előtt. A háromnapos tanácskozást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesd Zsóryfürdő nevű részének egyik szállodájában tartják.

Rogán sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt két évben jelentősen megnőtt a Magyarországon menekültként bejelentkezők aránya, de a januári adat különösen riasztó. Míg tavaly egész évben 42 ezer menekültkérelem érkezett, addig az idei év első hónapjában már 14 ezer.

Téma lesz a frakcióülésen a bankok „elszámoltatásának” végigvitele és a nemzeti közműszolgáltató felállítása, annak időbeli ütemezése. Az utóbbival kapcsolatban Rogán megjegyezte, hogy a nemzeti közműcég felállításáig maradnak a szabályozott energiaárak, annak ellenére, hogy az Európai Unió és a brüsszeli bizottság „nem először helyezte nyomás alá a magyar kormányt”.

Oktatási és egészségügyi kérdések is napirenden lesznek, de ezekben Rogán nem számít konkrét döntésekre a frakcióülésen.

Az oktatásüggyel kapcsolatban kifejtette, hogy meg kell vitatni az általános iskolai képzés minőségének javítását, a szakképzés helyzetét és tárgyalni kell arról is, hogy a felsőoktatásban minél kisebb legyen a leszakadók aránya. Az általános iskolai képzés időtartamának meghosszabbítása is szóba kerül.

Rogán azt is mondta, arról akarnak javaslatokat hallani a kormánytól, hogy hogyan lehet elérni, hogy Magyarországon „betegügy” helyett egészségügyről lehessen beszélni, vagyis nagyobb hangsúlyt fektetnének a megelőzésre. Lehetségesnek tartja a frakcióvezető, hogy vannak az országnak olyan területei, ahol új kórházat kell építeni.

A reklámadóval kapcsolatban sem számít Rogán konkrét döntésre, azt mondta: ha bármilyen adó mértékén változtatnak, a költségvetésből bevétel esik ki, így annak pótlásáról is kell beszélni.

A frakcióülés szerdán este általános politikai helyzetértékeléssel kezdődik, csütörtökön szakpolitikai vitával folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik