Belföld

Egyre több népkonyha működik

népkonyha (népkonyha)
népkonyha (népkonyha)

Országszerte csaknem másfélezer szolgáltató nyújt kedvezményes vagy ingyenes étkezést a rászorulóknak.

Országos szinten 1300 szolgáltató biztosít szociális étkeztetést a rászorulóknak és 60 népkonyha működik – hangzott el a Kossuth rádió kedd délelőtti adásában. Az ingyenes vagy kedvezményes napi egyszeri meleg étkezést főleg kisnyugdíjasok, munkanélküliek, hátrányos helyzetűek vehetik igénybe, sok helyütt már hétvégén is.

A Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese, Nagy Gábor elmondta: a népkonyha némileg mást jelent már, mint a világháború és a kommunizmus alatt, most alapvetően egy törvény által szabályzott szociális ellátásról van szó, ami főleg a hajléktalan-ellátáshoz kötődik. A népkonyhákat a téli krízisidőszakban naponta akár tízezren is igénybe vehetik. A segítség főleg a megyeszékhelyekre és a nagyobb városokra koncentrálódik.

Az Európai Bizottság decemberben jóvá hagyta a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programot, amire 34 milliárd forint áll rendelkezésre hét évre. A cél, hogy az időskorúak, a hajléktalanok és a rászoruló kisgyermekesek élelmiszerellátásban részesüljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik