Belföld

Pert vesztett a szegedi egyetem

Török Márk (Török Márk)
Török Márk (Török Márk)

Hónapokig tartó jogi csűrcsavarral titkolták a hallgatói önkormányzat nyolc éve regnáló elnökének pályázatait. A bíróság döntött: ki kell adni a dokumentumokat.

Az Átlátszó Oktatás blog még 2013 őszén adott be adatigénylést arra vonatkozóan, hogy kik és milyen pályázati anyagot adtak be a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöki pozíciójára. A kérést először azzal hárította a hallgatói képviselet, hogy már az indulók névsora is személyes adatnak minősül, ezért azt nem adják ki harmadik félnek.

Mivel a hallgatói önkormányzat nem rendelkezik önálló jogi személyiséggel, ezért a blog az egyetemet perelte az adatokért. Az intézmény azzal érvelt, hogy a pályázatok nem tartoznak a közérdekből nyilvános adatok körébe, a hallgatói önkormányzat nem lát el közfeladatot. Ezt az Átlátszó Oktatás szerzői vitatták, lévén a hallgatói önkormányzat közpénzekről döntő választott testület, annak megismerése, hogy kik indultak az elnöki pozícióért és milyen pályázattal, a demokratikus kontroll szempontjából elengedhetetlen.

Az egyetem azzal is próbált érvelni, hogy a hallgatói önkormányzat alapszabályában nincs szó tartalmi és formai követelményekről, ennek azonban ellentmond, hogy Török Márk, a hallgatói önkormányzat elnöke korábban egy újságíró rendelkezésére bocsátotta pályázatait és arról is beszélt, hogy csak „rendes újságírók” élhetnek a betekintés jogával. Az eljárás során a bíró arra kötelezte az egyetemet, hogy csatolja be a HÖK elnökválasztó üléseinek jegyzőkönyvét, amiből kiderült, hogy minden ülés alkalmával rögzítették, hány pályázati anyag érkezett. A pályázati hirdetmények is előírtak tartalmi és formai követelményeket, melyeknél jelezték is, hogy annak hiányában a pályázatokat nem tudják elfogadni.

A blog arra is felfigyelt, hogy 2014-ben az elnöki pozícióra való pályázati felhívást csak utólag, jóval a beadási határidő lejárta után közölték.

A körülmények figyelembevételével végül hétfőn a Szegedi Törvényszék elrendelte az elmúlt öt év nyertes elnöki pályázatainak kiadását – írja az Átlátszó Oktatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik