Belföld

Orbán tanácsadója cáfolja a miniszterelnököt

Hegedűs Zsuzsa szerint nem a bevándorlás a terrorizmus gyökere Franciaországban. Orbán Viktor főtanácsadója a munkanélküliségben látja a problémát.

A probléma nem a bevándorlással kezdődött, hanem azzal, hogy a 80-as évek elején, az ipari társadalom első nagy válságával megszűnt a gazdasági növekedés és kevesebb munkaerőre volt szükség – fejtette ki a Kossuth Rádió műsorában a hosszú ideig Franciaországban dolgozó szociológus. Szavai azért különösen érdekesek, mert Orbán Viktor hirhedtté vált nyilatkozatával szemben foglal állást. A kormányfő a terrortámadások áldozataira emlékező francia fővárosban azt mondta, “a gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont”.

Hegedűs Zsuzsa viszont a rádiónak adott nyilatkozatában a HR Portál szerint a tartós munkanélküliségből vezeti le azokat az ellentéteket, feszültségeket, amelyek oda vezettek, „hogy az arabokat nem szereti a szélsőjobb, mint politikai erő”. Franciaországban akkor még, az 1980-as években nem is beszéltek muszlimokról – fűzte hozzá. Ezzel is arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban nem vallási jellegű ellentétről van szó, hanem a munkanélküliségből erednek a társadalmi ellentétek. Ezt erősítette meg azzal, hogy szerinte a terrortámadásokat bűnözők követték el és nem vallási fanatikusok: „Nem nagy vallási fanatikusként csinálják ezt az egészet, hanem egyszerűen gyűlöletből.”

Franciaországban az 1981-es válsággal fordulat történt: az addigi 2-3 százalékos munkanélküliség átment tartós munkanélküliségbe, de ez volt a jellemző Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is. A 1980-as évek elején a francia bevándorlók második generációja középiskolás-korú volt, és abban nőtt fel, hogy a szülei dolgoznak: „A gyerekek francia iskolába jártak, teljesen franciának születtek, ez volt a nyelvük, ez volt a kultúrájuk. Azzal találkoztak, hogy nem tudnak integrálódni a munkaerőpiacra” – magyarázta a szociológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik