Belföld

Magyarország egy kicsit még korruptabb lett

A Transparency International idén is elkészítette a világ legátfogóbb korrupciós felmérését, a Korrupció Érzékelési Indexet. Magyarország EU-s és regionális összehasonlításban is lejjebb csúszott.

“Dánia áll az élen 92 ponttal, Új-Zéland pedig a második 91 ponttal. Az élbolyba tartozik még Finnország (89 pont), Svédország (87 pont), valamint Norvégia és Svájc (86 pont). Hollandia 2014-ben ismét befért a tíz legtisztább ország csoportjába. A korrupcióval alig fertőzött élmezőny – idetartozik az összes skandináv ország – azért teljesít jól, mert a közhatalom a közjót szolgálja, az állam pedig átláthatóan és elszámoltathatóan működik” – írja a térképet is bemutató jelentésében a Transparency International Magyarország.

A sereghajtók közé tartozik Dél-Szudán, Afganisztán, Szudán, Észak-Korea és Szomália. Ezekben az országokban felelős állami vezetés hiányában nincs elszámoltathatóság, sem a közjót szolgáló állam.

Magyarország egy helyet rontott tavalyhoz képest

És továbbra is az EU korrupt harmadához tartozik. Hazánk mindössze 54 pontot ért el a felmérésben, ezzel a vizsgált 175 ország közül újfent csak a 47. helyet sikerült megszereznie. A régión belül gyengébben teljesítünk, mint egy éve. Tavaly a közép- és kelet-európai mezőnyben csak Észtország, Lengyelország, Litvánia és Szlovénia előzött meg minket, idén már Lettország is lehagyta Magyarországot. Nemcsak régiós, hanem uniós összehasonlításban is rosszabbul teljesítettünk: Magyarország idén a 28 tagállam között a 21. helyen végzett, tavaly még a 20. volt, 2012-ben pedig a 19. helyen állt (akkor még 27 ország között). Magyarország évek óta változatlanul az Európai Unió alsó, korrupt harmadában szerepel.

Az okok

Magyarországon a kormányzati döntések átláthatatlanok, a kabinet visszaél a hatalmával. A NAV a mai napig nem tisztázta magát a korrupciós vádak alól, a Horváth András egykori adóellenőr által kirobbantott botrányban a mai napig nem született megnyugtató eredményeket feltáró vizsgálat. Az olyan miniszterelnöki kijelentések, hogy Azerbajdzsán mintaállam, illetve az illiberális demokráciák lehetnének a példák Magyarország számára, csak rontanak a helyzeten. “A kormány ahelyett, hogy komolyan venné a korrupció súlyosságára vonatkozó jelzéseket, korrupt államokat állít példaként a magyarok elé” – írja a Transparency International.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik