Belföld

Orbán megegyezett az MKB államosításáról

A magyar miniszterelnök szerint a szabadság fenyegetettsége és a növekvő antiszemitizmus Nyugat-Európára jellemző és közös európai fellépés szükséges ellene.

A magyar és a bajor kormány minden kérdésben megegyezett az MKB Bank magyar állami felvásárlásának ügyében – mondta a miniszterelnök csütörtökön Münchenben. Orbán Viktor bajor kollégájával, Horst Seehoferrel folytatott négyszemközti megbeszélésük után azt mondta, hogy az MKB „tüske volt a köröm alatt”, de sikerült dűlőre jutni, „erőteljes és tisztességes” tárgyalás után mindenkinek elfogadható döntés született. Ezt Seehofer is megerősítette.

A bajor miniszterelnök, a Bajor Keresztényszocialista Unió politikusa méltatta a bajor-magyar kapcsolatokat és köszönetet mondott a magyar népnek és a kormánynak meghatározó hozzájárulásáért a német újraegyesítésben. „Mi is szeretnénk egy kicsit bajorok lenni” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy modern ipart, teljes foglalkoztatottságot, gazdasági szabadságra épülő vállalkozási szellemet akar.

A magyarországi antiszemitizmus növekedéséről, a szabadságjogok állítólagos szűkítéséről és a romák üldöztetéséről szóló beszámolókra vonatkozó újságírói kérdésre a kormányfő azt mondta, hogy „az európai értékekkel szembehelyezkedő politikával kapcsolatban Magyarország a zéró tolerancia elvét érvényesíti, és mindent megtesz az ilyen jelenségek felszámolásáért”. „Van egy szép alkotmányunk, amely minderről pontosan rendelkezik” – emelte ki, hozzátéve, hogy szerinte a szabadság fenyegetettsége és növekvő antiszemitizmus jelenleg inkább Nyugat-Európában tapasztalható, ami váratlan fejlemény és rámutat arra, hogy a fellépés közös európai feladat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik