Belföld

Kiszivárogtatót keres a miniszter

Hende Csaba a menesztését cáfoló hír nyomába ered. Kivizsgáltatja a széljárást, ami NEM NYILVÁNOS levelét a Válasz.hu-hoz fújta.

„A Honvédelmi Minisztérium nem nyilvános leveleit sajtószerkesztőségekbe fújhatja a szél?” – ezt kérdezte tőle a szocialista Demeter Márta. Az ellenzéki politikus arra várt választ a honvédelmi minisztertől, „miként fújhatta be а szél Hende Csaba NEM NYILVÁNOS levelét a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnökének a Válasz.hu-hoz, a szerkesztőség annak nyilvánosságra hozatalával sértett-e honvédelmi, nemzetbiztonsági érdeket?

Az ellenzéki politikus furcsállotta, hogy a Válasz.hu 2014. szeptember 11-én a „Kacsa а Heпde Csaba menesztéséről szóló hír” című cikkében részletesen ismertetett egy NEM NYILVÁNOS levelet. Abban a honvédelmi miniszter tájékoztatta Kocsis Mátét, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét három Mi-8-as helikopter beszerzéséről. (A cikk végén az április 2-án kelt, Hende Csaba által aláírt levél eredeti formában olvasható.)

Demeter Márta mindezt azért sem értette, mert a levélben а helikopterekről olyan információk is olvashatóak, amelyekről ő korábban hiába kérdezte parlamenti képviselőként a honvédelmi minisztert.

Hende ugyanis neki a „Milyen helikoptereket szereztek be pár nappal а választások előtt?” című kérdésére csak annyit válaszolt, hogy a helikopterek engedélyezett üzemideje jelentős tartalékokkal bír, de a pontos adat nem nyilvános. A Válasz.hu cikke mellett nyilvánosságra hozott levélen is szerepel  а „nem nyilvános” megjelölés, de Demeter Márta nem hisz a szerzőnek, aki szerint а dokumentumot reggel fújta be а szél а postaládájukba.

Válaszában Hende Csaba honvédelmi miniszter az ügy kivizsgálását ígérte. Mint írta, “belső vizsgálatot” rendelt el.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik