Belföld

Fesztiválon is árulhatták a botulizmust okozó termékeket

Azonnal menjenek kórházba, akik fogyasztottak a szarvasgombás készítményekből, zöldséglekvárokból.

Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja – közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa az MTI-vel.

A betegség súlyosságára való tekintettel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint népegészségügyi szakigazgatási szerve arra kéri azokat, akik fogyasztottak a fent jelzett termékekből, azonnal menjenek a legközelebbi kórházba ellenőrző vizsgálatra. Ha a fesztiválon vásárolt üveg még bontatlan, vizsgáltassák be a legközelebbi hatósági állatorvosnál.

Amint arról beszámoltunk, nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

Időközben az érintett termelő is megszólalt az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik