Belföld

Orbánt idézve emlegetik Orbán ördögi tervét

„Sokszor olyan kudarcokért is Európát szidjuk – akaratlanul is a kormányzat érdekeinek megfelelően –, amelyekért pedig nem az EU, hanem a magyar kormány a felelős. Csak éppen a kormány kommunikációs gépezete a felelősséget ügyesen áthárítja Brüsszelre (…) Hazánk csatlakozása óta a magyar polgárt sok szempontból az Európai Unió óvja; nem egy esetben saját kormányának politikájával szemben. Az uniós normák sokszor a kormány féken tartását szolgálják.”

Ezzel kezdi cikkét a szocialista politikus, figyelmeztetve az „öblös hazaárulást” kiáltóknak, hogy ő csak a kormányfőt idézi, ezt ugyanis Orbán Viktor írta néhány éve a Magyar Nemzetben.

A párt EP-listájának második helyén induló szocialista ezt követően igen tanulságosnak nevezi, hogy a Fidesz-elnök akkor olyanokat írt, mint például: „…olyan Európára van szükségünk, amelyik képes megvédeni polgárainak szabadságjogait, akár saját kormányukkal szemben is”, vagy hogy az Európai Uniónak egységesen és minél hatékonyabban fel kell lépnie a „terjeszkedési ambícióit úja nyíltan hirdető Oroszországgal szemben. (…) Európa engedi, hogy a szomszédságában szuverén államok essenek a leplezetlen birodalmi önkény áldozatává, akkor azzal saját biztonságát is veszélyezteti”.

Ezt követően Ujhelyi István átcsap elemzőbe, és úgy véli, hiba lenne erre csak legyinteni, mert Orbán Viktornak csak a személyi és pártérdekek számítanak. „Kibic ellenzékiként még Európa megerősítése, az Unió közösségi előnyei és az aktuális baloldali kormány brüsszeli megfékezése mellett érvelt, kormányon pedig pökhendi szabadságharcot hirdet mindezek ellen. Ez a Fidesz kiszámíthatatlan szélkakas politikája: így lett a radikálisan liberális irányból keresztény konzervatív, majd mostanában populista újkommunista. Mikor, éppen mit kívánt az érdek.”

A szocialista politikus cikkében ekkor tér át Orbán ördögi tervére.

Szerinte „a Fidesz elnöke által meghirdetett centrális erőtér kiépítése valójában a szélsőjobboldal felemelésével és a szociáldemokrata tömb hosszú távú megrogyasztásával lesz teljes”. A baloldal válságban van. Az MSZP megkerülhetetlen erő, de újra kell gondolnia mindent, ami egyáltalán nem csak személyi kérdés, a tét pedig óriási, mert eldől – írja Ujhelyi, „hogy hagyjuk-e lezárulni Orbán Viktor ördögi tervét azzal, hogy engedjük a Jobbikot kihívó pozícióba emelkedni. Mert onnan már csak egyetlen lépés és a Fidesz elnöke a szélsőjobboldal egyetlen hitelesnek gondolt feltartóztatójának hamis szerepében fog pózolni”.

A szocialista politikus attól tart, hogy a végén még „a baloldali törzsközönség maradványa is átsorol, meghajol majd a centrális erőtér előtt, mert azt fogja hinni: tényleg csak Orbán tud gátat szabni a fenyegető radikalizmusnak. Ez az ördögi terv”. Ujhelyi cikkében azt állítja, hogy – bár számos barátja van a versengő baloldalon –, „Orbán ördögi tervét valósítja meg, aki most nem az MSZP-re adja szavazatát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik