Belföld

Választás 2014: A kétharmados többség sem örök

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 04. 08. 12:32

Az MTI-nek Federigo Argentieri olasz történész, a John Cabot római amerikai egyetem professzora a hétvégi választásról azt mondta: Orbán Viktor nagy győzelmet aratott, “ezzel a választási eredménnyel és ezzel a választási rendszerrel (Orbán) még pártja támogatottságának természetes csökkenését is el tudta takarni. Mert senki sem gondolhatja, hogy a kétharmados többséget örökre fent lehet tartani” – tette hozzá.

A történészprofesszor szerint Orbán Viktor minden kitűzött célját elérte, vagyis megnyerte a választást, előnyt tudott kovácsolni az Európai Unióból anélkül, hogy fejet hajtott volna előtte, és még az Európai Néppárt támogatását is élvezi. “Még korai arra a kérdésre válaszolni, hogy Orbán Viktor nagy államférfivé nőtte-e ki magát. Az biztos, hogy kiváló taktikus és jó stratéga”.

A közép-kelet európai történelemmel, kiváltképpen az ’56-os forradalommal foglalkozó Argentieri, aki megfogalmazása szerint a “régi szép időkben” a Bibó Szakkollégiumban ismerte meg az akkori magyar ellenzék mai politikusait, úgy látja: Magyarországon a baloldal helyzete “zavaros”. “A mai magyar baloldalnak el kell döntenie, kit választ, Bibót vagy Kádárt. Ez elvi kérdés. Bibó és Kádár nem állhat egymás mellett a magyar baloldal pantheonjában. És akárkit is válasszanak, azt következetesen kell követni.

A Fidesz Bibót elhagyta: a Bibó István, Kéthly Anna és természetesen Nagy Imre képviselte kulturális-történelmi örökség árva maradt”- hangoztatta a professzor, aki szerint a magyar és az olasz baloldal között az a különbség, hogy az olasz baloldal a baloldali kereszténydemokratákkal egyesült, így jött létre a Matteo Renzi vezette, “hibrid” Demokrata Párt. “Magyarországon nincsenek baloldali kereszténydemokraták, de ott volt 1956 és annak öröksége, amellyel viszont Olaszország nem rendelkezik”.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.