Belföld

Orbán a szélsőjobbról: “Én is voltam fiatal”

A kormánynak az a feladata, hogy egyértelműen kinyilvánítsa: Magyarország nyitott, fejlődő, emelkedő pályán lévő ország, “így minden magyart, bárhol él is a világban, visszavár” – fogalmazta meg Orbán Viktor a Pannon Lapok Társasága által megjelentetett négy dunántúli megyei napilapnak adott, szombaton közölt interjúban.

Nem vagyunk rosszabbak a cseheknél

A Fejér Megyei Hírlap, a Vas Népe, a Veszprémi Napló és a Zalai Hírlap számára készült interjúban az egyre nagyobb számban külföldön munkát vállalókra vonatkozóan a miniszterelnök kifejtette: Magyarország nem mutat rosszabb adatokat a cseheknél vagy a lengyeleknél. Hozzátette, hogy a spanyolok és a portugálok esetében is “úgy fest a dolog, hogy Németország vagy Anglia felé veszik az irányt”, összeurópai mozgás tapasztalható, “amiből a magyarok sem maradtak ki”.

A kormányfő a devizahitelesek ügyével kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy két, májusra várható bírósági ítéletet követően “teljesen világossá válik az alkotmányos és jogi helyzet”. Kiderül, hogy mit tehet a kormány, de “lényegében a devizahitel-rendszert ki fogjuk vezetni a magyar gazdaságból” – közölte.

Az új földtörvény gyakorlati alkalmazására vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt mondta: “levertük a karókat”, az új rendszernek köszönhetően az agrárkamarán keresztül a kormány nagyon gyorsan megtudhatja, hogy mi történik a “parcellák sarkában”. A magyar termőföldet “magyar kézben tartjuk, a zsebszerződéses rendszert felszámoljuk” – jelentette ki a miniszterelnök, hozzáfűzve, “világossá tettük, hogy a törvények kijátszásával szerzett tulajdont soha nem fogunk elismerni Magyarországon!”

A kormányzó pártokat és az ellenzéki erőket jellemezve Orbán Viktor arról beszélt, hogy a jelenlegi kormányt “reménykeltő, biztató, vállalkozásra serkentő, erőt sugárzó” kormánynak látja. A baloldal “a régi bukott baloldal képét mutatja”, pedig a 2010-es kétharmados vereségük után lehetőségük lett volna a megújulásra.

Valamit le kell tenni az asztalra

A szélsőjobboldal megerősödésére vonatkozó felvetésre úgy fogalmazott: “Én is voltam fiatal, szimpatizálok azokkal, akik azt mondják, hogy ide nekem az oroszlánt is”, de az ország vezetésére fel kell készülni. “Valamit le kell tenni az asztalra, mielőtt az ember bejelentkezik a kormányzásra”, de a jobboldali ellenzék még nem tett le semmi olyat, “ami alapján biztonságosan rájuk lehetne bízni az ország vezetését” – mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy miket tart a következő időszak legfontosabb feladatainak, a teljes foglalkoztatottság elérését jelölte meg elsőként. Kiemelte még az oktatást is: “a szerkezetet már átalakítottuk, de a minőséggel még vannak gondjaim”.

Utalt rá, hogy a nemzetközi mérések szerint a magyar diákok “kezdenek lemaradni a versenytársakhoz képest”, ezért az a kitűzött cél, hogy “a magyar gyerekek belátható időn belül a legokosabbak között legyenek”. Szintén fontosnak nevezte a családtámogatási rendszer erősítését a gyermekvállalók érdekében, továbbá a rendet is, “hiszen a 2010 előtti időszakban többet beszéltek a bűnözők jogairól, mint a becsületes emberek védelméről”.

Orbán Viktor az interjúban Fejér megye helyzetét elemezve kijelentette: a székesfehérvári és a móri térség az ország kiemelkedően sikeres része, de Sárbogárdon és környékén “erős kormányzati segítségnyújtás nélkül nehezen lehetne munkahelyeket teremteni”. A Velencei-tó kapcsán, amely “Budapest tava is”, elmondta: megépül az a kerékpárút, amely Budapestet a Balatonnal és leágazásként a Velencei-tóval köti össze.

Vas megyére vonatkozóan arról beszélt, hogy a legfontosabb talán az autópályák fejlesztése, hogy azok elérjék az országhatárokat és bekapcsolják a megyeközpontokat is az ország autópálya rendszerébe. Szombathely “intelligens város erős középosztállyal, nagyon jó alap- és középfokú oktatási intézményekkel”, de Hende Csabával azon is dolgoznak, hogy a városból modern, korszerű, iparközpont váljon.

Az elmúlt négy esztendő Veszprém megyei eredményeit értékelve úgy vélekedett, a megyének Navracsics Tibor személyében “nagyon nagy pártfogója volt”, erőteljesen képviselve a megyét “a kormányzati, a parlamenti és a költségvetési politikában egyaránt”. A mára európai színvonalú intézménnyé vált veszprémi állatkert fejlesztését és a Pápai Húsgyár megmentését említve jó példaként azt is elmondta: a jövőben “minden megye és minden megyei jogú város saját területfejlesztési alapot kap, ami felett saját maga rendelkezhet”.

Zala megyét érintve ugyancsak az autópálya-kapcsolat megteremtését említette feladatként, és a munkanélküliségi adatok tekintetében jelentős kihívásként értékelte, hogy a Flextronics által foglalkoztatottak számában jelentős visszaesés történt. Zala megye a kisfalvas szerkezet miatt “próbatétel a mindenkori kormányok számára”, ezért is cél az, hogy a 21. századi életszínvonal eléréséhez az embereknek “ne kelljen elhagyniuk azt a települést, ami a szívükhöz közel áll” – jelentette ki Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik