Belföld

Bőrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden

A páciensek gyógyulását gyorsabbá, ellátásukat hatékonyabbá teszi a rendszer.

A rendszert uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Montana Tudásmenedzsment Kft. szakemberei fejlesztették ki – mondta Kun Éva, a Montana Kft. elnöki tanácsadója.

A DermaHelp az első magyar orvosi tudásmenedzsment alkalmazás, mely nagyszámú szöveges leletfeldolgozására épül. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ kb. 40 millió lelete egy kutatható adatbázisba épült be, a beteg és az orvos azonosíthatósága nélkül. Részletes feldolgozásra a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika 120.000 betegének mintegy 500.000 lelete került.

A szakember a magyar egészségügyben úttörő, 368 millió forintos összköltségű kutatás-fejlesztési projektetről elmondta: a matematika, az informatika és a nyelvészet eszközeit alkalmazó szövegbányászati módszereken alapuló rendszer célja, hogy a rendelkezésre álló szaktudást hatékonyan lehessen fölhasználni a betegek minél gyorsabb gyógyulása érdekében.

Hozzátette: a kétéves fejlesztés során az SZTE klinikai központjának 40 millió anonimizált lelete és zárójelentése került egy kutatható adatbázisba. Az egyetem bőrgyógyászati klinikáján egy évtizede alatt kezelt 120 ezer páciens mintegy félmillió leletét pedig részletesen feldolgozták.

A létrehozott informatikai rendszer szövegelemzés, hasonlóságkeresés, mintázatfelismerés segítségével ajánlásokat, kérdéseket fogalmaz meg, akár képi segítséget is nyújt az orvosoknak, ezzel támogatva a pontos diagnózis fölállítását, valamint a célirányos terápia meghatározását.

A döntéseket – a hatalmas esetszám miatt megbízható – statisztikai modellek is segítik – közölte a szakember.

A felhasználó orvosok arra is választ kaphatnak, hogy bizonyos bőrgyógyászati elváltozások esetében, milyen gyakorisággal fordulnak elő más betegségek, és ezek igazolásához vagy kizárásához mely vizsgálatok javasoltak.

Az informatikai megoldás egyelőre az SZTE klinikáján segíti a bőrgyógyászok munkáját, a doktoranduszhallgatók képzését, de hozzá kapcsolható bármely háziorvosi rendszerhez, és adaptálható más szakterületekre is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik