Belföld

Megmozdult az ország a nyomorgó családért

Öt lakást is ajánlottak a szörnyű körülmények között élő vásárhelyi, leszázalékolt házaspárnak.

Varga János családjáról és omladozó öreg-kishomoki bérleményükről egy hete írtunk.

Megmozdult az ország

Írásunk nyomán – kis túlzással – megmozdult ország-világ, több százan kommentálták az írást, Facebook-on több, mint ötezren meg is osztották, így 100 ezer ember olvasott sorsukról.

Szerkesztőségünk tucatnyi telefont, és 70 emailt kapott, Vargáék elérhetőségét kérték olvasóink, természetesen segítő szándékkal. Sokan azt ígérték, küldenek valamint a családnak.

Hétfőn ismét felkerestük a városszélen élő házaspárt. Nagyfiuk ezúttal sem volt otthon, de hétvégére hazajön, mondta János. A családfő boldogan mesélte, öten telefonáltak hogy lakást, lakhatást ajánljanak nekik ingyen. A két békés megyei, várpalotai, öcsödi, dunántúli lakásokkal csak az az egy baj van, kezelésre szoruló lányukat nem tudnák magukkal vinni, de nem is szívesen költöznének távol Hódmezővásárhelytől.

Pénz, élelem, egyebek

Egyik olvasónk már pénzt, 25 ezer forintot is küldött a családnak, amiből az esedékes fizetnivalókat már le is tudták, mondta Varga János. A kapuban álltunk éppen, amikor jött a postás autó, és egy hatalmas dobozt hozott Vargáéknak. A csomag Tatabányáról érkezett és tele volt tartós élelmiszerrel, édességgel.

János és a felesége őszinte örömmel köszönte meg az eddigi sok segítséget. Éva arról is mesélt, hogy amikor egyedül volt otthon vásárhelyi polgárőrök – legalábbis ő annak nézte őket – is felkeresték, megnézték a házat, és kijelentették, fel fogják újítani.

Úgy tudjuk, mások is akciót indítottak, Algyőn egy szervezet készül komoly segítséget nyújtani, de külföldön élő magyarok is ígérték, könnyítenek a család életén.

Volt, aki elítélte őket

Jánost szembesítettük pár negatív hozzászólással is. Elmondta, a sok gally az udvaron gyújtósnak lesz, a többi lomot, rossz bútort, szintén tüzelőnek kapta, az egyéb tárgyak pedig azért vannak még ott nagy összevisszaságban, mert úgy véli, jó lesz még valamire, hiszen másuk úgysincs.

A kőműves fiuk még tanul és bár tudna javítani a házon, de ahhoz anyag is kellene, és az sem biztos, hogy a lakbérből azt jóváírnák nekik. Az is felrótták, az ablaktáblák miért vannak a ház falához támasztva. Hát csak azért, hogy a lecsurgó víz nem mossa még jobban alá a falat, válaszolta Varga János.

A koldustól alamizsnát példája pedig távozásunkkor ért minket. János, pedig nem dúskálnak a jóban, egy doboz házi tojással akart megajándékozni minket, amit természetesen nem fogadtunk el, jól jöhet az még…

A Varga családról itt olvashat. További fotókat a Vásárhely24 Facebook oldalán talál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik