Belföld

Szitatunga született a győri állatkertben

A különleges antilopfajból ez az első egyed, mely a győri állatkertben született.

A kis csöppség legtöbb idejét anyja mellett tölti, de ha nem riad meg egy kis kalandtól sem. A kis nőstény szitatunga még nem kapott nevet. A győri állatkertben 4 éve láthatók szitatungák, így a Xantus János állatkert is közte van annak a három állatkertnek az országban, ahol látható ez a különleges életmódú antilopfajta – olvasható az állatkert honlapján.

A szitatunga (Tragelaphus spekii), a csavartszarvú antilopok közé tartozik. Neve a bantu nyelvek szókészletéből ered. A szitatunga természettudományos felfedezése Philip L. Sclater (1829-1913) brit jogász és zoológus nevéhez fűződik.

A szitatunga félig vízi életmódot folytató antilop, hosszú patáival a mocsaras, ingoványos talajon való mozgáshoz alkalmazkodott.

A bikák és a tehenek jelentős mértékben eltérnek egymástól. A bikák szürkésbarnák vagy sötét csokoládébarnák, a nőstények ezzel szemben fénylő rozsdavörösek vagy gesztenyebarnák.

Mindkét nemnél megfigyelhetők világos színű csíkok a háton és a testoldalon, de a nősténynél ezek karakteresebbek. Közép-Afrika mocsaras vidékein fordul elő délre egészen Botswanáig, de a Csád-tó környékén és néhány más elszigetelt helyen is él. sok helyen veszélyben van vagy már ki is pusztult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik