Belföld

Áder nem akar hosszú kampányt

ader-janos(960x640)(4).jpg (áder jános, )
ader-janos(960x640)(4).jpg (áder jános, )

Azt mérlegeli, mi a jó az országnak és az embereknek: egy hosszú kampány, vagy az, ha minél hamarabb tiszta víz kerül a pohárba.

A Kossuth Rádiónak adott év végi interjút a köztársasági elnök. Áder János a választás időpontjának kiírásáról szólva emlékeztetett: még szeptemberben arra kérte a pártok vezetőit, hogy ne kezdjék meg a kampányt, de ennek ellenére az már zajlik, kérése „süket fülekre talált”. Fontosnak nevezte, hogy egy elhúzódó kampány helyett mindenki tegye a dolgát, mert bár az ország elindult a válságból kivezető úton és túl van a nehezén, de munka még bőven van.

Jó, ha a választók minél több információ birtokában hozzák meg döntésüket arról, továbbra is ezt a kormányt szeretnék, vagy egy másikat, de ehhez nincs szükség 8-10 hónapos versengésre – tette hozzá Áder.

Közölte: az időpont meghatározásakor figyelembe kell venni az alkotmányos szabályokat, miszerint áprilisra vagy májusra tehető a választás, szempontot jelent a húsvét közelsége és az európai parlamenti választás időpontja.

A köztársasági elnök az új jogszabályokról elmondta, hivatala karácsonyig áttekinti azokat, így elképzelhető, hogy még idén visszaküldi valamelyiket megfontolásra az Országgyűlésnek. Emlékeztetett arra, hogy azokat a törvényeket, amelyeket elfogadásuk után nem írt alá, a parlament egyszer sem szavazta meg változatlan formában. Vagyis, ha nem is minden észrevételét, de azok többségét elfogadta a parlament.

Az államfő elmondta: azt tartja az elmúlt húsz év legnagyobb hiányosságának – ahogy arra beiktatása óta többször utalt –, hogy a magyarok nincsenek tisztelettel saját teljesítményük iránt, nem becsülik azt eléggé. A köztársasági elnök kiemelte a hétköznapok teljesítményeit, mint mondta: a többi közt ezek elismerését kívánja elérni.

Áder János beszámolt arról, hogy nemrég meglátogatta azt a debreceni orvoscsoportot, amely több mint kilencven napon át küzdött azért, hogy egy várandós agyhalott édesanya gyermeke világra jöhessen. A köztársasági elnök elismerően szólt azokról a fiatal szakmunkásokról is, akik számos érmet gyűjtöttek be bútorasztalosok, ácsok, virágkötők és más szakmák Európa-bajnokságán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik