Belföld

Nyugdíjadót vizionál a Fidesz legfőbb szóvivője

nyugdíjas (nyugdíjas)
nyugdíjas (nyugdíjas)

Amikor átvettük a nyugdíjkasszát, minden harmadik forint hiányzott belőle, százezrek nyugdíja kerülhetett volna veszélybe – mondta Kocsis Máté a Ma reggelben.

Amikor Korózs Lajos, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányban államtitkárként a szociális ügyekkel foglalkozott, 7 százalékot veszítettek értékükből a nyugdíjak, 2008-ban pedig egy tollvonással elvettek egyhavi nyugdíjat az emberektől, és a politikus szószólója volt ennek – reagált a Fidesz kommunikációs igazgatója a szocialista politikus korábbi szavaira. Kocsis Máté emlékeztetett arra is: Korózs Lajos már 2013-ban, ellenzéki politikusként is azt mondta, szükség van a nyugdíjadóra, ami azt jelenti, hogy a szocialisták bruttósítanák a nyugdíjakat, így egy átlagnyugdíjból 20 ezer forint tűnne el.

Kormányváltás híján egyébként a nyugdíjadó 2013. január 1-jével már életbe is lépett volna, ezért volt a mostani kabinet egyik első intézkedése ennek sürgős visszavonása – hívta fel a figyelmet Kocsis. Amikor a mostani kormány átvette a nyugdíjkasszát, minden harmadik forint hiányzott belőle, azaz százezrek nyugdíja kerülhetett volna veszélybe, és ha az Orbán-kabinet akkor nem lép azonnal, fél éven belül összeomlott volna a nyugdíjrendszer – emlékeztetett a szóvivő. A második Orbán-kormány idején eközben évről évre folyamatosan emelkedik a nyugdíjak reálértéke, a kabinet idén is 5,2 százalékkal emelte, 2014. január 1-jével pedig újra emeli az ellátás összegét, csökkentette a nyugdíjasok rezsijét, az infláció pedig egyre alacsonyabb, és 2013 decemberére a 0,3-0,4 százalék körüli szintre érhet.

Az ellenzék másként számol

Az MSZP szerint nem javult a nyugdíjasok helyzete a kormányváltás óta, miközben a kormány egymillió embert kirakott a nyugdíjrendszerből. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a szocialisták szembesítő kampányának részeként szerdán arról beszélt: a Fidesz 2010-ben olyan, az időseket szolgáló politikát ígért, ami több a szerzett jogok védelménél és a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzésénél. Ehhez képest – folytatta – a kormány szerzett jogokat vett el, amikor megszüntette a korhatár előtti nyugdíjakat, átnevezte és megadóztatta őket, a rokkantakat pedig méltatlan és megalázó felülvizsgálati eljárásnak vetette alá.

A Bajnai Gordon vezette ellenzéki pártszövetség szerint a Fidesz csak akkor szól a nyugdíjasokhoz, ha közelednek a választások, de leállította a Bajnai-kormány által elindított nyugdíjkorrekciós programot, szétverte a hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszer alapjait. Az Együtt-PM, ha kormányra kerül, garantálja a nyugdíjak értékállóságát és a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémiumot, újraindítja a nyugdíjkorrekciós programot – közölték, hozzátéve: megszüntetik a nyugdíjasok munkavégzési tilalmát, a 65 éven felüliek pedig újra teljesen ingyen utazhatnak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik