Belföld

Vagy a rendszer hibája vagyok, vagy a jövő

A függetlenségét hangsúlyozó Tétényi Éva szerint Magyarországon még nem érett meg a helyzet, hogy a férfipolitikusok nőt akarjanak miniszterelnöknek.

Esztergom polgármestere a 168 óra című hetilap internetes stúdiójában és tegnap a Hír Tv-ben is megerősítette, hogy nemcsak Gyurcsány Ferenc nevezte meg az elképzelhető közös ellenzéki miniszterelnök jelöltek névsorában, hanem más baloldali, sőt a jelenlegi kormánykoalícióval nem elégedett jobboldali csoportok is tapogatóztak már nála. Mint mondta, a függetlenségnek az a formája, amelyet képviselni akar, tapasztalatai szerint sokkal több embernek tetszik, mint ahányan ezt nyíltan vállalni merik. Amíg a politika helyez szakmai pozícióba is embereket – hangsúlyozta a stúdiókban, addig sokan inkább pártokhoz igazodnak, de ő kikéri magának, hogy ilyen alapon megkülönböztessék. „Elegem van, hogy baloldalinak, vagy jobboldalinak kell lennem, hogy komolyan vegyenek, szakmai ügyekben szeretnék politizálni” – tette hozzá.

Kompromisszumra kész személyiség kell

Azt, hogy Gyurcsány Ferenc bedobott egy miniszterelnök jelölti névsort a köztudatba, Tétényi Éva elsősorban gesztusnak tekinti: jelzésnek arra, hogy hajlandó hátralépni, ha ezzel összefogás valósítható meg. Megtisztelőnek tartja együtt szerepelni Király Júlia volt jegybankalelnökkel vagy Felcsuti Péter közgazdásszal a felsorolásban, de szerinte a kompromisszumkereső személyiségek megnevezése csak a kormányváltáshoz vezető út első lépése.

Férfipolitika

Az esztergomi polgármester, aki három és fél éve vezeti teljes helyi és kormányzati ellenszélben a várost, saját jelöléséről azt gondolja, hogy Magyarországnak akkor lesz női miniszterelnöke, ha a szinte kizárólag férfiakból álló politikai elit – kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt – úgy gondolja, hogy csak egy női vezető felemelése hozhatja meg számukra a győzelmet. Amikor pedig az a kérdés hangzott el, hogy nem lenne-e túl nagy ugrás számára a kisvárosi polgármesterségből egyből a nagypolitika legmagasabb csúcsára jutni, egyszerűen visszakérdezett: Orbán Viktor mit csinált, mielőtt először miniszterelnök lett?

Sok víz lefolyik még a Dunán

A 168 órának adott interjúban végül megerősítette, hogy szerinte már túl kevés az idő a jövő évi választásig, hogy akár a baloldalon, akár a másként gondolkodó jobboldali személyiségekben és szervezetekben megérjen a szemléletváltás. „Ehhez Esztergomban is tíz évre volt szükség” – emlékeztetett arra, hogy Meggyes Tamás leváltásához ennyi időre volt szükség a városban.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik