Belföld

Nézőpont: Fodor Gábor lekörözi Gyurcsányt

Fodor-Gabor(210x140)(1).jpg (Fodor Gábor)
Fodor-Gabor(210x140)(1).jpg (Fodor Gábor)

Ki a „baloldali ellenzék" legnépszerűbb politikusa?– ezt vizsgálta legutóbb a kutatócég. Meglepő eredménnyel zárult a felmérés..

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke a legnépszerűbb „baloldali ellenzéki” politikus a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint. A kutatást a Heti Válasz megbízásából készítették december 2. és 6. között, ezer ember telefonos megkérdezésével.

A felmérés összegzése szerint Fodor Gábor szimpátiaindexe 43,07 százalékos (81 százalékos ismertség mellett).

A ranglista következő három helyét Karácsony Gergely (Együtt-PM) független képviselő, Schiffer András, az LMP társelnöke és Jávor Benedek, az Együtt-PM társelnöke, független képviselő foglalja el 37,11, 34,92 és 34,10 százalékos népszerűségi adatokkal (55, 67 és 54 százalékos ismertség mellett).

A felmérés szerint az utánuk következő Mesterházy Attila MSZP-elnöknek 30,43 százalékos a szimpátiamutatója (88 százalékos ismertség mellett), míg Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM vezetőjének 27,62 százalékos (93 százalékos ismertséggel). A Nézőpont Intézet szerint a legkevésbé népszerű politikus Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke 24,08-as indexszel (94 százalékos ismertség mellett).

Hozhat a konyhára

Az elemzés szerint az eredmények arról tanúskodnak, hogy bár “a személyeket övező szimpátia sokszor elégtelen a politikai palettára kerüléshez, Fodor Gábor népszerűsége mégis hozhat a félbemaradt baloldali összefogás konyhájára”.

Mint írják, az MSZP és az Együtt-PM megállapodásának kibővítése megosztja a választókat (43-41 arányban a tárgyalóasztalhoz ülést támogatók vannak többségben), de a baloldali táborokban egyértelműbb az igény. A szocialista hívek 56 százaléka, az Együtt-PM táborának 67 százaléka, a DK táborának pedig 90 százaléka szerint lenne szükség más baloldali pártok bevonására.

A kormánypártok az élen

A felmérésben a pártpreferenciára is rákérdeztek, eszerint a teljes népesség körében 36 százalék szimpatizál a kormánypártokkal, 10 százalék a Magyar Szocialista Párttal, 6 százalék az Együtt-PM szövetséggel, 3-3 százalék a Demokratikus Koalícióval és a Lehet Más a Politikával, 10 százalék a Jobbikkal.

A részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók körében 40 százalékos a Fidesz-KDNP, 12 százalékos az MSZP, 11 százalékos a Jobbik, 7 százalékos az Együtt-PM, 4-4 százalékos az LMP és a DK tábora.

A választási aktivitás erősödik, érződik a kampány közelsége, hiszen már “most vasárnapra” vonatkozóan is 63 százalékos aktivitásra lehetne számítani.

A Nézőpont legutóbbi mandátumbecslése szerint nem lenne meg a kétharmada a Fidesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik