Belföld

Tízmilliós prémium állami fejeseknek

forint (forint, )
forint (forint, )

A Blikk több tucat állami céget kérdezett, de csak kettőt talált, ahol nem kaptak prémiumot a főnökök: az egyik a Magyar Posta, a másik az Erzsébet Szállodák Nonprofit Kft. A vezetőknek a prémium 9-10 havi fizetést is jelenthet.

Noha sok bírálat érte a Nemzeti Eszközkezelőt, Csillag Tamás vezérigazgató mégis nettó 10,8 millió forintos prémiumot kapott. A 2012. évre megállapított prémiumfeladatok kiértékelése után a tulajdonosi jogok gyakorlója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő engedélyezte a kifizetést. A költségvetési törvény nyolcezer bedőlt hiteles lakásának megvételével számolt a tavalyi évre, de az eszközkezelőnek alig hatszáz ingatlant sikerült december végéig megvásárolnia, igaz, további 1400-at már felajánlottak megvételre, csak az eljárás nem zárult le. A Blikk szerint azt díjazták a prémiummal, hogy Csillag a semmiből állította fel az eszközkezelőt, amely egyre jobban működik, a hosszú átfutási időről pedig nem ők tehetnek.

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankban (MFB) nem csak az első számú vezetőt díjazták. Baranyay László azóta lemondott vezérigazgató 19,2 millió forintos prémiumot kapott, helyetteseinek 17-18 millió forint jutott az idén a tavalyi munkáért. A bank dolgozói között tavaly összesen 190 millió forintot, az idén 179 milliós jutalmat osztottak szét. A cég szerint egyetlen ember és egyetlen forint sincs, amit ajándékba kapott volna bárki is. A prémiumok mögött vállalt és értékelt pluszteljesítmény van, kinek-kinek sok-sok túlórája, átdolgozott hétvégéje.

A MÁV Zrt.-nél mind a 25 vezető tisztségviselő kapott prémiumot, mindenki a munkaszerződésében kikötött maximumot. A legtöbbet, 19,2 millió forintot Dávid Ilona vezérigazgatónak fizették ki. Az indok, hogy a MÁV évtizedek óta tavaly ért el először pozitív, 2,9 milliárd forintos üzemi eredményt.  A MÁV-nál óriási szakadék tátong a felső vezetők és az egyszerű munkavállalók között: a 25 ezer forintos vasutasnapi jutalom az átlagprémium két ezreléke – emlékeztet a bulvárlap.

Orbán mondta a pofátlan kifizetésekről

Orbán Viktor szerint sok millió magyar kel fel naponta korán, dolgozik keményen, törekszik becsületes életre, és igyekszik betartani közös életünk szabályait. „Magyarország csak akkor lehet erős nemzet, ha ezek a szabályok mindenkire egyformán érvényesek, legyen az bankár, politikus, asztalos vagy gyermekét nevelő anya. El kell utasítani a kivételeket és zárni kell a kiskapukat” – fogalmazott tavalyi évértékelőjében a kormányfő. Akkor azt mondta, hogy „két éve még kétszer annyi politikust tartottak el az adófizetők, mint amennyire az országnak valójában szüksége van. Ennek vége. Két éve még arcátlan végkielégítéseket, prémiumokat és különböző juttatásokat fizettek ki állami alkalmazottaknak. Mára ezt, ha nehéz küzdelemben is, de megfékeztük. Bár buzgár módjára fel-feltörnek ilyen-olyan kísérletek, amit rendre le kell törni, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az állami közhivatalok és cégek vezetőinek bérezésében még nem uralkodik ésszerű és méltányos rend”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik