Belföld

Ahol korkérdés az adómentesség

oreg(960x640)(2).jpg (öreg, )
oreg(960x640)(2).jpg (öreg, )

Jövőre a lakóhelyük után nem kell kommunális adót fizetniük a 70 év feletti szentesieknek.

A delmagyar.hu szerint Szentes vezetése úgy döntött, hogy minden kül- és belterületen élő, 70 éven felüli egy, a lakóhelyül szolgáló ingatlanra automatikusan mentesül a kommunálisadó alól. Korábban ezt kérvényezni lehetett, ha a 70 évnél idősebb jövedelme nem érte el a minimálbér másfélszeresét.

2013-ban több mint 2800-an tartoznak e korcsoportba, közülük – a magasabb havi jövedelmük miatt – mindössze minden tizediknek kellett fizetni. Az összes 70 éven felüli lakos kiértesítésével járó postaköltség levonása után a városnak tőlük félmillió forint bevétele lett. Sok idős ember, noha kaphatott volna felmentést, azért vált adófizetővé, mert nem tudott a lehetőségről, tanácstalan volt, hogyan kell ilyesmit elintézni, vagy nem vette figyelembe, hogy a márciusi dátum jogvesztő, ezért döntött az önkormányzat a mentességről.

Ingatlanadó nincs, de mégis van

Bár hivatalosan nincs kimondottan ingatlanadó, az önkormányzatok különböző címeken szedhetnek az ingatlanok után helyi adókat. És szednek is. Egyre több helyen, egyre többet. A Magyar Államkincstár adatbázisát átfésülve az Azénpénzem.hu korábban azt derítette ki, hogy 2011-13 között a települések harmada vezetett be helyi adóként valamilyen ingatlanadót vagy emelte az eddig ilyen címen szedett sápot.

A kormányváltás óta 30 százalékkal több bevételük származott az önkormányzatoknak kommunális és építményadóból. A kommunális adót tipikusan a magánszemélyeknek kell megfizetniük. Az építményadót pedig leginkább a vállalkozásokra vetik ki (bár Balatonszepezden pl. az építményadó is sújthat magánszemélyeket).  A kommunális adó átlagban évi 2-3 ezer forint, de a lap extrém példaként megemlítette a Bakony lábánál fekvő Akát, ahol évi 26,6 ezer forintot kell fizetni a lakás- vagy háztulajdonosoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik