Belföld

Közmeghallgatás: helyi pénzt az önerőre

Közmeghallgatás a szegedi városházán (Közmeghallgatás a szegedi városházán)
Közmeghallgatás a szegedi városházán (Közmeghallgatás a szegedi városházán)

A következő EU-s gazdasági ciklus szegedi beruházásairól szólt a közmeghallgatás.

Két területen is a gazdaságfejlesztésre fókuszálnak Szegeden a következő, 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban – mondta el a szegedi közgyűlés szerdai közmeghallgatásán a városüzemeltetési és fejlesztési bizottság alelnöke.

Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) szerint az egyik legfontosabb gazdasági célkitűzés az épülő ELI, vagyis az Extreme Light Infrastructure lézerközpont körüli tudásváros megteremtése. Ezt Szeged már jó ideje szeretné a fejlesztések közé emelni, amint ugyanis az ELI elkészül, és beköltöznek a tudósok, az iparnak és a vállalkozásoknak is lehetőséget kellene kapniuk arra, hogy a központ mellé települjenek.

A másik fókuszpont a Biopolisz Park fejlesztési csomagja. Ennek része az egyetem klinikai parkjának és a környék infrastruktúrájának fejlesztése, közlekedési csomópont létrehozása a vasúti pályaudvaron, és a déli Tisza-híd megépítése. Ez zárja ugyanis be a város körutas szerkezetét. Ehhez kapcsolódhat az Odessza városrész szociális városrehabilitációja is – mondta.

Nagy Sándor arról is beszélt, hogy 15 kiemelt projektre van javaslata a városnak a következő uniós fejlesztési ciklusra.    A tervek között szerepelnek városrehabilitációs, városképi és turisztikai fejlesztési elképzelések is.

Dovalovszki András, ismert szegedi kerékpáros aktivista szerint fontolóra kellene venni, hogy a tervezett beruházások önrészét helyi pénz “veréséből” finanszírozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik