Belföld

Új terv a bevásárlók parkolására

parkoloor(2)(960x640).jpg (parkolóőr, )
parkoloor(2)(960x640).jpg (parkolóőr, )

Rendelet írhatja elő, hogy a jelenleginél több parkoló kell a nagyobb üzletek mellé.

A 300 négyzetméteresnél nagyobb teljes alapterületű, napi fogyasztási cikkeket árusító üzleteknél, az árusítótér minden megkezdett 10 négyzetmétere után egy személygépkocsi elhelyezését biztosító parkolót kellene létesíteni. Kétszer annyit, mint a jelenlegi szabályozás szerint. Az erről szóló tervezet a kormány honlapján jelent meg.

Jelenleg, ha az üzlet alapterülete nem éri el a 100 négyzetmétert, akkor 10 négyzetméterenként egy, míg 100 négyzetméter felett, 20 négyzetméterenként kell egy parkoló. Az üzlet átalakítása, bővítése esetén már az új előírás kell alkalmazni. A tervezet azt megengedné, hogy a parkoló az üzlet telekhatárától mért 50 méteren belüli telken, vagy parkolóházban legyen.
Az előírt parkolóhely-számot a műemléki épületben lévő üzlet átalakításakor is biztosítani kell.

A tervezet kitér arra is, hogy 2018. december 31. után középület, majd 2020. december 31. után bármilyen épület – így lakás is – csak közel nulla energiaigénnyel épülhet. Így aki korábban kapott építési engedélyt, de – a két kategóriának megfelelően – 2018. december 31-ig, illetve 2020. december 31-ig nem kezdi meg a kivitelezést, annak már igazodnia kell a nulla energiaigényhez, így adott esetben át kell terveztetnie a házat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik