Belföld

Hajléktalanság és rák is sújt egy szegedi párt

Egy szegedi hajléktalan pár nőtagja rákos lett, és attól félnek végzetes lehet számukra a tél.

Most diagnosztizáltak méhnyak rákot az élettársamon – kezd bele a történetbe Farkas Tibor. A párnak nincs pénze albérletre, miközben közeleg a hideg időjárás. Miután az asszony vérzékeny is, nem műthető, csak kemoterápiával kezelhető, amelyet most kezdenek rajta.

Bár a férfinak két jó szakmája is van, kőműves és tetőfedő, kénytelen visszautasítani a munkákat, hogy a beteg élettársa mellett lehessen. A pár most egy barátjuk által épített kis hat négyzetméteres faházban lakik, ahol csak egy ágy és egy szekrény van. A lak nem fűthető, miközben az asszony ki van téve jelenlegi állapotában mindenfajta betegségnek. A nő nagyon le van gyengülve, ennek ellenére a férfival még eljárnak guberálni, hogy valamijük legyen.

A pár összjövedelme az a  26 ezer forintnál kevesebb rendszeres szociális segély, amelyet a nő kap. Ebből a pénzből sem a jelenlegi helyzetben létfontosságú gyógyszereket és tisztálkodó szereket sem tudják megvenni. A faházban a tisztálkodást egyébként nagyon nehéz megoldani, hiszen ehhez sincsen erre való külön helyiség, sem eszköz. A pár még élő rokonai is nagyon szegények és betegek, csak filléres gondjaikban tudják őket néhanapján támogatni. Máshonnan segítséget a két ember eddig nem kapott.

A pár attól fél az asszony számára végzetes lehet a jelenlegi helyzet és az idei tél.  A nőt ugyanis az orvosok szerint nem lehet meggyógyítani, csak az állapotát stabilizálni, amely azonban a hajléktalan létben szinte megoldhatatlan.

„Bármilyen segítség jól jön a jelenlegi helyzetben, de a legjobb megoldás egy szociális bérlakás lehetne” –  fejezte be fájdalmas történetüket Farkas Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik