Belföld

Óriási esők miatt adtak ki riasztást

eso(210x140)(1).jpg (eső)
eso(210x140)(1).jpg (eső)

Három északkeleti megyére másodfokú, további kilenc megyére és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szerdán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A veszélyjelzés szerint 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat, emiatt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére.

Ugyancsak az egy nap alatt lehulló, jelentős mennyiségű csapadék miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Pest megyére, valamint a fővárosra.

Emellett többfelé viharossá fokozódhat a szél. A legerősebb széllökések az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladhatják Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint a fővárosban, ezért ezeken a területeken a szél miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Alföldön és az Északi-középhegységben előforduló zivatarok kelet-északkelet felé helyeződnek át. A késő délelőtti és a délutáni órákban elsősorban az Alföld délkeleti részén helyenként intenzívebb zivatar is előfordulhat, amelyet viharos szél és sok eső, jégeső kísérhet.

A szerda hajnali óráktól északnyugatira forduló szél fokozatosan erősödik, a Dunántúl nagy részén viharossá fokozódik, majd az esti óráktól az Alföldön is várhatók erős, időnként viharos széllökések. Szerdán országszerte lehet csapadékra számítani. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva sokfelé lehet nagyobb mennyiségű eső – írta a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik