Belföld

Ilyen lesz a felvételi jövőre

felvételi (felvételi)
felvételi (felvételi)

Emelkedő minimumponthatár, kevesebb választható tárgy az érettségin.

Bár a tanév alig egy hónapja kezdődött, egy negyedév múlva már megkezdődnek a 2014-es felvételik. Az Eduline összeszedte, milyen változások várhatók jövőre.

Az egyik legfontosabb, hogy egyes speciális szakokat leszámítva 300 pontban határoznák meg a minimumponthatárt  – legalábbis Balogh Zoltán, az oktatásért felelős miniszter elképzelhetőnek tartaná, bár a felvételi rendelet szerint jövőre 220 pont is elég lenne.

Ami viszont biztos, jövőre már nem lehet érettségizni ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúratantárgyból. A maradék két művészeti tárgy – a művészettörténet és a népművészet – választható közismereti vizsgatárgy lesz.

Annak, aki bölcsész-, társadalomtudományi vagy jogászképzésre szeretne bekerülni, legalább egy tantárgyból kell majd emelt szinten érettségiznie, több, az agrár, a műszaki, illetve az orvos- és egészségtudományi területhez tartozó szakon pedig két emelt szintű vizsga a feltétel.


Fotó: MTI / Sóki Tamás

A legfrissebb felsőoktatási stratégia négy kategóriába sorolja az állami felsőoktatási intézményeket: nemzeti tudományegyetem, szakegyetem, szakfőiskola, helyi és közösségi főiskola. A nemzeti tudományegyetemek és az egyetemek alap-, mester- és doktori képzéseket, a „sima” főiskolák felsőoktatási szakképzéseket és alapszakokat, a közösségi főiskolák pedig elsősorban felsőoktatási szakképzéseket indíthatnának, utóbbiak legfeljebb egy-két alapképzést – például tanítói vagy óvodapedagógusi – tarthatnának meg. További részletek az Eduline oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik