Belföld

Rogán: 532 milliárdos lenne a baloldal megszorítása

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

A Fidesz-frakcióvezető szerint 532 milliárd forintos megszorítást jelentett be Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője.

Rogán Antal így értékelte a két ellenzéki politikus Reutersnek adott interjúját, amely alapján a brit hírügynökség azt írta: a 2014-es parlamenti választás megnyerése esetén a magyar ellenzék “újfajta egyezséget” fog ajánlani a bankoknak és a vállalatoknak, a gazdaság fellendítéséért a befektetések fejében fokozatosan csökkenti a különadókat az uniós átlagra.

Fotó: Neményi Márton

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila teljesen egyértelműen a multinacionális cégek és a bankok oldalára állt, visszaadnának nekik 532 milliárd forintot, amelynek árát a családok és a nyugdíjasok fizetnék meg – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

2010-ben azért kellett bevezetni a bankok, multinacionális cégek megadóztatását, hogy csökkentsék a költségvetés hiányát, el tudják kezdeni az örökölt adósságállomány visszafizetését – mondta a frakcióvezető, aki szerint ha nem így szélesítették volna a közteherviselést, akkor ezt a pénzt kizárólag a családoktól kellett volna beszedni.

“Mindannyian emlékszünk rá, Bajnai Gordon kormánya, amikor az IMF ezt kérte, a költségvetési hiány csökkentése érdekében egyhavi nyugdíjat és egyhavi fizetést vett el az emberektől, de a bankokra, a multinacionális vállalatokra nem vetett ki semmilyen adót. Akkor is a bankok és a multik oldalára álltak, és úgy tűnik, most is” – fogalmazott.

A pénzintézetek és a multicégek különadói összesen 532 milliárd forint bevételt jelentenek a költségvetésnek. Szavai szerint ha ezt a pénzt “Bajnai Gordon és Mesterházy Attila visszaadja nekik”, akkor ezt a személyi jövedelemadó és a forgalmi adó megemeléséből, a családi adókedvezmény megszüntetésével és másfél havi nyugdíj elvételéből kell kifizetni.

Magyarországnak nem lehet ismét olyan kormánya, amely a bankok, multicégek oldalára áll a családokkal szemben – mondta a Fidesz frakcióvezetője. A jegybank és a PSZÁF összevonása miatt kinevezendő harmadik alelnökről a parlamenti szakbizottság elnökeként már egyeztetett Orbán Viktorral és a jegybankelnökkel.

Ennek alapján szerinte legkésőbb a hétvégén a kormányfő megteszi a személyi javaslatát. A gazdasági bizottságban így akár már a jövő hét elején napirenden lehet a jelöltmeghallgatás. Rogán azt fogja kérni a pénzügyi felügyeletet vezető új alelnöktől, hogy legyen eltökélt és határozott a bankok ellenőrzésénél, mert “van bőven mit ellenőrizni, és van bőven mit megváltoztatni”.

Rogán Antal fogyasztói jognak nevezte az ingyenes készpénzfelvételt, amihez pártja ragaszkodik. A frakcióvezető azt kérte, hogy a emzetgazdasági tárca olyan javaslatot készítsen, amelyben legalább havi két ingyenes pénzfelvételt biztosítanak mindenkinek. A politikus szeretné, ha október közepéig a parlament elé kerülne ez erről szóló indítvány.

A jogszabályban szigorú feltételeket fognak kikötni arra vonatkozóan is, hogy az ingyenességre hivatkozva ne lehessen megváltoztatni más díjakat, például a bankszámlavezetését – közölte a frakcióvezető. “Az ingyenes készpénzfelvétel (…) minden fogyasztónak jár. Nem olyasmi, amit kegyként lehet adni vagy éppenséggel nem adni” – fogalmazott.

Szerdán éppen Rogán jelentette, hogy január elsejétől valószínűleg ingyen juthatunk a pénzünkhöz. A frakcióvezető akkor azt mondta, a havi két lakossági készpénzfelvétel ingyenessége azért lenne elegendő, mert a statisztikák azt mutatják, az emberek havonta átlagosan másfél készpénzfelvétellel jutnak a fizetésükhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik