Belföld

Csongrád megyei zöldség a Mekiben

Balástyáról saláta, Szentesről pedig cseresznyeparadicsom kerül a McDonald’s közép-európai éttermeibe. És ezt nem a termelők, hanem az étteremlánc reklámozza.

A McDonald’s az elmúlt 25 évben 100 milliárd forint értékben vásárolt Magyarországról zöldségeket, húst, tejet, mézet, joghurtot – írja a Délmagyar.

A balástyai Becsey Zoltán és felesége, Becsey-Sári Anita1997-ben találkozott először az amerikai multival. 2000 óta folyamatos a salátaszállítás, de nem egész évben.

– Magyarországon az éghajlati körülmények miatt nem lehet folyamatosan ugyanolyan nagyságú salátát termeszteni. Április közepén szedünk először a fóliából, aztán jön a szabad földi ideje, végül ősszel megint a fóliás salátáké. Október-novemberben viszont nemcsak a hazai, hanem a lengyelországi, romániai, szlovákiai és ausztriai éttermekben is eszik a salátáinkat – mondják.

Szentesi Gazdaszövetkezet vezetője, Lóczi János, aki több mint húsz éve partnere a gyorsétteremláncnak. Többféle árut, legjelentősebb mennyiségben cseresznyeparadicsomot szállít.

– 22 és 28 milliméter közötti átmérőjű ez a paradicsom, a sztenderdet tartani kell, hetente 4-5 tonnát viszünk, ha esik, ha fúj, az év 12 hónapjában. Ezt úgy tudjuk biztosítani, hogy Szicíliában is vannak partnereim, és saját fajtával dolgozunk. A környező országokban is a mi paradicsomunkat eszik a lánc éttermeiben –  mondja Lóczi János a Délmagyarországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik